Таско Ерменков: С отлагането на либерализацията БСП запази работните места в мините

Апр 27, 2024 Новини БСП в медиите 0 337

Президентът ходил да договаря договора с „Боташ“, а министърът подписвал – трябва да се потърси отговорност от виновниците, смята социалистът

„След като по предложение на БСП бе отложена либерализацията с една година, няма основание миньорите да са нещастни. Зашото с това решение се дава възможност на КЕВР да включва в микса и електроенергия от ТЕЦ-овете – в това число, работа за мините.“ Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи затварянето на ТЕЦ-овете и мините през 2030 г. би било престъпление, тъй като дотогава няма да има готовност да бъдат заменени с друга устойчива енергия.

Ерменков подчерта, че ако ги няма цените върху емисиите, цената на енергията от въглищните централи ще е най-ниска след тази от АЕЦ „Козлодуй“. Според него държавната „Марица“ е в незавидно финансово положение заради държавна политика да е майка на американските „Марици“ и мащеха на собствената си централа.

„Решението е да се продължи на дейността на „Мариците“ и да се търсят вариантите в ЕС за друг начин за компенсиране на вредните емисии, но не с непазарни и спекулативни цени на емисиите, които правят тази електроенергия недостъпна“, посочи енергийният експерт.

По думите му това е възможно да се предоговори с ЕС, стига българският парламент да излезе с единно решение и да е консолидиран по отношение на защитата на интересите на българските производители и граждани.

„В договора с „Боташ“ ни притеснява, че в него не са гарантирани интересите на България, докато са гарантирани интересите на „Боташ“, която си получава парите, независимо дали внасяме или не внасяме газ. Всяко нещо подлежи на предоговаряне, зависи обаче какви са условията в основополагащия договор и какво ще струва това предоговаряне. И ако цената е прекомерна, трябва да се търси отговорност от виновникът за това. В случая – този, който е подписал договора. Чухме, че президентът е ходил да го договаря, а министърът – подписвал“, коментира Таско Ерменков.

Той обърна внимание, че служебният министър на енергетиката е доскорошният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, който е сред подписалите договора с „Боташ“. Според Ерменков затова ще се направи всичко възможно нещата в газовия сектор да бъдат скрити.

„Да не забравяме, че той беше шеф на дружеството, което построи Турски поток с български пари, за да може през България да преминава газ, който не можем да използваме“, припомни социалистът.

„Много скоро ще избухне темата с газохранилището в Чирен и неговата рехабилитация – дали пак нещо корупционно да изскочи оттам“, обърна внимание на финала на разговора Таско Ерменков.