Йорданка Георгиева: БСП спасихме хората от увеличение цената на тока с 20%

Апр 26, 2024 Новини БСП в медиите 0 241

БСП сме гаранция за връщането на нормалността в политиката

„В парламента се случиха няколко изключително положителни неща в областта на енергетиката, които също са по инициатива на БСП – независимо, че други политически сили се опитват да си ги присвоят. Първото е осигуряване на 250 млн. лв. на година за рекултивация на Маришкия басейн. Второто нещо е, че по наше предложение отпадна приемането на Пътната карта за климатична неутралност, която обричаше енергетиците и миньорите. И третото е отлагането на либерализация на пазара на електрическа енергия с 1 година, спасявайки хората от увеличение цената на тока с 20% от 1 юли“,  заяви народният представител от „БСП за България“ Йорданка Георгиева в предаването „Делници“ по Евроком.

“След като се срещнахме с протестиращите енергетици и миньори, дори направихме предложение в зала срокът за отлагане на либерализацията да бъде удължен на 3 години, както те искаха, но това не се прие. Така че ГЕРБ и ДПС, ако са имали воля наистина да бъдат в услуга на българските миньори и енергетици, щяха да подкрепят и това наше предложение“, каза народният представител, призовайки двете формации да не си приписват чужди заслуги.

За оставката на председателя на НС Росен Желязков Георгиева заяви, че това е един принципен акт, за който социалистите са задали тона още миналата седмица заради негова заповед, целяща да ограничи народните представители в тяхната дейност по организиране на събития в Народното събрание.

„От „Възраждане“ и от ПП-ДБ ни потърсиха да се включим в подписката им за оставката на Желязков. Ние декларирахме подкрепа и за двете. След това обаче станахме свидетели на едно поведение, което повече прилича на детска градина, отколкото на Народно събрание – едните не искали да подписват с другите, другите пък иначе. От БСП сме принципни и затова се подписахме и в двете подписки, защото сме наясно, че за да се доведе този акт докрай, са нужни подписите на поне 80 народни представители. Това се случи и оставката е факт“, обясни хронологията на събитията Георгиева.

„Ние имаме принципна и последователна позиция, така че да не ни замесват в техните мръсни игри, разпри и размяна на снимки – нещо, което по-скоро прилича на грозен развод“, отговори тя на обвиненията за нова коалиция около оставката на Желязков.   

Според нея и случая с Ваня Григорова, и този с Елена Йончева могат да бъдат обобщени с една дума – кариеризъм.

„Ваня Григорова не трябва да забравя, че с подкрепата на БСП направи този резултат в София и ми се струва, че много бързо ще разбере, че без тази подкрепа не може да реализира отново подобен резултат. А при Елена Йончева въпросът е по-скоро морален. Лошото е, че това нанася щети не само конкретно на нея, не само конкретно на БСП, а на цялата политическа система с липсата на доверие, което българските граждани имат към политиците именно заради такива постъпки“, категорична ба Георгиева.

„В последните години многото кризи родиха и политическа такава. За 3 години за шести път отиваме на парламентарни избори, а през това време се родиха много нови експериментални политически проекти. Говорейки с хората от моя изборен район, те искат нормалността в политика да се върне. От БСП сме гаранция на тази нормалност и стабилност в отстояването на нашите политики, които са именно в полза на хората“, каза в заключение народният представител.