Манол Генов: В 49-ия парламент БСП единствена не влезе в задкулисни договорки

Докато ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се занимаваха с конституционните промени, законите по ПВУ потънаха

„Ще цитирам декана на юридическия факултет на Софийския университет, който нарече конституционните промени „щуротии“ и изрази надежда, че Конституционният съд ще се произнесе по много от тях отрицателно. Всички се надяваме на това, защото всички виждаме бъркотиите, които създадоха в политическата система.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Манол Генов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му отлагането на либерализацията на пазара на ток е инициатива и отдавна замислен ход на БСП. „Сега се получи така, че предизборно другите партии нямаше как да не угодят на миньорите. Проблемът обаче за една година няма да се реши и затова припознахме исканията на протестиращите да се отложи не с една, а с 3 години, но това предложение не мина“, обясни Генов.

Според него отпуснатите 1 млрд. лв. за рекултивация на Маришкия басейн е прах в очите на хората, защото липсват устройствени планове за това какво ще се случи на тези терени.

„Никой не попита за парите по Плана за възстановяване и устойчивост, които са предвидени в бюджета. Вторият транш се бави, защото докато ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се занимаваха с конституционните промени, законодателните промени, свързани с усвояването на тези средства, потънаха. И сега предизборно се обвиняват едни други“, посочи социалистът.  

По неговите думи в 49-ия парламент БСП е останала единствената партия, която не се овъртяла в задкулисни договорки и схеми.

„Кой накара Елена Йончева на първото обаждане на Делян Пеевски да се съгласи да стане евродепутат, ако не е егото. Тя използва възхода на БСП, за да влезе в Европейския парламент, сега явно нейното желание да остане в ЕП е изключително силно. Ваня Григорова трябваше да си издържи борбата в София и жалбата в съдебната система, но явно и при нея егото е било на квадрат, за да се обедини с Мая Манолова, която къде ли не отиде. Как да се обединяваме с такива хора, дори и те да искат“, коментира още Манол Генов.