Корнелия Нинова: Днес БСП спасихме мините и хиляди работни места

Народното събрание прие предложението на БСП либерализацията на пазара на ток да се отложи с 1 година

Народното събрание прие предложението на парламентарната група на „БСП за България“ либерализацията на пазара на ток за домакинствата да се отложи с 1 година до юли 2025 г.

„С усилията на БСП и по наше искане и настояване днес спасихме мините и работните места на хората в тях“, заяви по-рано пред медии лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„По наше искане отпадна да се гласува Пътната карта за климатична неутралност, която допълнително слагаше кръст на въглищната индустрия, а след малко, пак по наше искане, ще се отложи либерализацията на пазара на ток за домакинствата“, посочи тя. 

Нинова уточни, че първоначалното предложение на БСП е тя да се отложи с 1 година и да започне от юли 2025 г., но след разговорите с протестиращите,  социалистите ще внесат тяхното предложение за отлагане с 3 години.

„Каквото и да се случи, благодарение на БСП токът на хората няма да се увеличи с 20% от 1 юли и ще помогнем за спасяването и на въглищните централи, и на работните места на тези хора“, подчерта лидерът на БСП.

Нинова заяви, че е доволна от финала на това Народно събрание: „Ако си спомняте, преди 15 дни си поставихме три задачи до приключването на този парламента. Едната от тях беше именно отлагането на либерализацията, а другите ни отдавна бяха приети, така че сме доволни от  добре свършената работа в полза на хората на финала на това НС.“

„Докато нямаме модел, при който всички да знаят какви са техните отговорности, как ще се продава тази енергия и откъде ще се купува тя, няма да хвърляме държавата в хаос. При положение че правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ не успя да изгради такъв модел и самите електроснабдителни дружества не знаят как ще се случи либерализацията, от БСП искаме подкрепата от хората, защото сме способни да изградим такъв модел и имаме готовност да го направим“, каза Драгомир Стойнев.

По-рано народните представители от „БСП за България“ се срещнаха с протестиращите миньори и енергетици и припознаха техните искания.