Георги Гьоков: Да се предприемат незабавни действия за защита на въглищните централи

25.04.2024

„Ще подкрепим предложението за допълнителни 200 млн. лв. за комплекса „Марица изток“ и разширяваме решението с искане Министерството на енергетиката да направи анализ на изпълнението на решенията на Народното събрание за защита на въглищните централи и да предприеме незабавни действия по изпълнението им.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков от парламентарната трибуна.

Той припомни, че по предложение на БСП на два пъти Народното събрание е приел отговорни решения – решението от 31 януари 2020 г. за защита на въглищните централи, с което тогава за първи път са се обединили всички парламентарно представени парти и са задължили управляващите да не поемат ангажимент за закриването на въглищните централи,  както и постигнатият консенсус и обединение за втори път при решението от 12 януари 2023 г. да се задължи Министерският съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“.

„За съжаление, голяма част от парламентарно представените партии твърде лицемерно са подкрепяли тези решения, защото излъчените от тях да управляват държавата не си мръднаха пръста да изпълнят поне част от тях“,  посочи Гьоков.

„Управляващите през последните години се лутат, вземат неадекватни и избързващи или закъснели решения, няма нормална стратегия. Хората не разбират защо е необходимо да си затрием единствения местен енергиен ресурс – въглищата. Това прави прехода болезнен, а не като в другите страни – плавен“, уточни социалистът.

По думите му държавата няма категоричен и справедлив отговор и на въпроса за бъдещето на трите въглищни региона Стара Загора, Перник и Кюстендил.

„Опитват се да залъгват хората с очакваните малко повече от милиард лева по Териториалните планове за справедлив преход за трите района и по малко от 3 милиарда лева по Програма “Развитие на регионите” на Европейския фонд за регионално развитие. Когато загробваш инвестиции, направени през годините за над 100 милиарда, а ти подхвърлят срещу това малко повече от 4 милиарда, това е национално предателство и не можем да твърдим, че държавата е направила нещо, за да защити работниците от въгледобива и енергията от въглища“, категоричен бе Георги Гьоков.