Румен Овчаров: Само БСП може да консолидира лявото пространство – другите сами се разпаднаха

Апр 25, 2024 Новини БСП в медиите 0 330

25.04.2024

„България няма никакъв интерес от договора с „Боташ“. Той е абсурден.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП и енергиен експерт Румен Овчаров в предаването „Още от деня“ на БНТ. 

Той поясни, че става дума за договор, по който България плаща 490 хиляди долара на ден, като дори не получава договорените доставки на газ.

„Може би Деница Златева трябва да отговори защо е подписван този договор, тъй като в доклад до Румен Радев тя пише колко лош и неефективен бил той, а тя самата го е подписала“, посочи Овчаров.

В кратка ретроспекция той припомни как се е стигнало до него: „Когато дойде правителството на президента Радев с министър на енергетиката Румен Христов, заявките бяха, че ще подновят договора с „Газпром“. Другата заявка беше, че никакви договори за доставка на американско ядрено гориво няма да се подписват. Даже президентът поздрави за гражданските позиции тогавашните шефове на АЕЦ „Козлодуй“, а месец по-късно ги уволни и след още няколко месеца беше подписан договора с „Уестингхаус“. Тогава, тъй като правителството не посмя да започне преговори с „Газпром“, България се оказа без доставки на природен газ – президентът се намеси и се подписа договора с „Боташ“.

По думите на Овчаров самият договор е безсмислен и престъпен, като е преди всичко в интерес на „Боташ“, не на България.

„Надявам се, че ще покажем, че БСП може да консолидира подкрепа, за разлика от всички останали, които само се правят, че обединяват лявото пространство“, коментира социалистът по повод предстоящата на 1 май среща за голямо ляво обединение около БСП.

„Много отдавна бях казал, че БСП е уникална партия, в която старите предатели се връщат като нови лица и спасители на партията. А и се видя, че не са никакви обединители – нали видяхте преди месец с какъв апломб тръгнаха да обединяват лявото пространство и на следващия месец се разпаднаха самите обединители“, коментира Румен Овчаров за движението „Бузлуджа“.

Според него на срещата в НДК преди месец се е случило и нещо положително: „Дано левите избиратели, които постоянно се връзват на такива псевдо проекти, да са видели каква алтернатива им предлагат – защото те застанаха зад Иван Таков и зад тези общински съветници от софийската градска организация, които за няколко комисии предадоха дългогодишната битка на партията с модела „ГЕРБ“ в София.“

Той бе категоричен, че е абсурдно с болни лични амбиции и персонални интереси да се създаде основа за консолидация на левите избиратели.

„Елена Йончева разкриваше мрежите на Делян Пеевски в изграждането на магистралите, вземаше ядки, разнасяше ги по лаборатории. И сега ѝ се обади същия този Пеевски и вече ще работи с него“, коментира още Овчаров.

И подчерта: „Има много неща, които трябва да се променят в БСП, но не е вината само вътре в БСП, а и в тези хора, които, робувайки на личните си амбиции, водят тази безумна битка с БСП. Онзиден ги гледах на срещата „Бузлуджа“ – кой изключи Георги Първанов и Румен Петков и ги направи врагове на БСП? Не е Корнелия Нинова, а Сергей Станишев.“

„БСП се готви да промени изборния си резултат и много се надявам българските избиратели ще престанат да се ловят на въдиците на новоизлюпени псевдо спасители, които за пет пари работа не са свършили в тази държава и непрекъснато мамят българските граждани“, заключи Румен Овчаров.