БСП към ОССЕ: Служебният кабинет е политически и неспособен да произведе честни избори

Апр 24, 2024 Новини БСП 0 624

24.04.2024

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски и народният представител Мая Димитрова се срещнаха с мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в България във връзка с предстоящите парламентарни и европейски избори на 9 юни.

Вигенин, който е и специален представител на организацията за Източна Европа, запозна международните наблюдатели с политическата обстановка в страната, като акцент беше поставен върху промените в Конституцията и произтичащата от тях нова процедура по назначаване на служебния кабинет.

Социалистите представиха позицията на БСП, че служебният кабинет е до голяма степен политически и не е способен да произведе честни избори. Според тях събитията около назначаване за служебен министър-председател бивш председател на Народното събрание от ГЕРБ, бързото отстраняване на ключовия за организирането на вота в чужбина министър на външните работи и предложението поста да заеме заместник-председател на ГЕРБ, допълнително засилват опасенията, че правителството няма да бъде безпристрастен организатор на изборите. 

В разговора специално внимание бе обърнато на феномена купуване на гласове и процесите, свързани с него. По мнението на представителите на БСП сегашният министър на вътрешните работи не показва желание за пресичане на порочната практика. 

По време на срещата социалистите запознаха пратениците на ОССЕ с основните акценти от предизборната си платформа и подчертаха разбирането си за взаимосвързаност между националните и европейските теми, в основата на които според тях стои защитата на българския национален интерес.