Атанас Зафиров: Нека не забравяме историческата истина за Арменския геноцид и да я отстояваме

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

На този ден, 24 април, отбелязваме Международния ден в памет на жертвите от геноцида над арменците. Първоначално датата е обявена за Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 година заради ужасните събития, станали през 1915 година в Османската империя. 

Историческите данни сочат, че в годините на Първата световна война западните арменци и целият арменски народ преживява страшна и неописуема трагедия. Младотурското правителство, преследващо своята националистическа и пантюркистка политика, в невиждани дотогава размери и с нечувана жестокост, организира масовото изтребване на арменци.

В периода между 1895 и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца. Прокудени извън границите са над 1 млн. души. Това е една неописуема трагедия за арменския народ, за която алармират и  тогавашни дипломати и интелектуалци от световния елит.

Част от тези „нещастници клети“, както ги нарича Яворов, намират своя втори дом в България. Българският и арменският народи са тясно свързани в своята историческа съдба. Много арменци са намерили убежище на нашата територия и техните потомци имат в лицето на България своя родина. И към настоящия момент тези хора са едни от най-лоялните български граждани.

През 2015 г., в навечерието на 100-годишнината от геноцида над арменците, българското Народно събрание прие декларация, в която призна извършеното престъпление. Така страната ни вписа своето име сред онези над 35 държави по света, които признаха извършеното престъпно деяние. Затова нека днес, когато светът отбелязва 109-ата годишнина от масовото избиване на арменците в Османската империя, да отдадем своята почит към жертвите. Нека да си припомним Яворовия стон и болка, вплетени в една от най-прекрасните елегии – „Арменци“ и да си обещаем да не допускаме да се повтарят подобни трагични страници, да не проявяваме търпимост към подобни злодеяния и да се противопоставяме на всяко насилие. В името на мира, справедливостта и хуманността, нека не забравяме историческата истина и като цивилизовани хора да я отстояваме.

Историята помни! Ние помним!