Атанас Зафиров: Ваня Григорова не изразява интересите на левите хора

Апр 22, 2024 Новини БСП в медиите 0 683

Интервю на Лиляна Клисурова от в. „24 часа” със заместник-председателя на БСП Атанас Зафиров

 • Внасяте вот на недоверие към служебното правителство, но юристи са категорични, че нямате правно основание за това. ПР ход ли е или сте открили вратичка в Конституцията, която ви позволява да искате този вот?

А това правителство служебно ли е наистина или е правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов? Защото мисля, няма как правителство, в което премиер е ярка политическа фигура, бивш председател на Народно събрание, отстранен от поста, заради отнемане думата на лидера на опозицията, с предложен от него външен министър заместник-председателя на ГЕРБ и незабавни назначения на кадри на тази партия на всички нива, да бъде определено като служебно. След като не е служебно по своя характер, защо Народното събрание да не може да поиска то да бъде свалено? Споменавате Конституцията – някъде там да е записано, че министрите се заклеват в парламента? Но го направиха пред народните представители. Следователно същите тези народни представители могат да им свалят доверието и да ги пратят на поправителен.

 • Кога очаквате да се гласува, след като НС ще работи само до петък?

При добро желание, Народното събрание може да работи извънредно и да си свърши работата. Тази история с приключването на работата в петък също буди отвращение в хората – промениха Конституцията, уж с мотива да има до последно парламентарен контрол над правителството, а сега изведнъж излизат във ваканция. Голям страх тресе новото управление и бързат да ни запушат устите, но няма да им се получи!

 • Водили ли сте разговори с другите групи, например ПП-ДБ, и имате ли шанс да обърнете ИТН, които вече казаха, че няма да го подкрепят? Защото иначе математиката показва, че дори и да се стигне до гласуване, вотът няма да мине.

Никакви разговори не сме водили – който е истински представител на народа и не се чувства част от новата сглобка, ще ни подкрепи. Който иска да мишкува и да се крие зад некадърно написани текстове, ще си получи наградата след по-малко от два месеца на изборите!

 • А как ще подходите по процедурата за оставката на Росен Желязков, където също не ви достигат гласове - ще търсите ли и за това ПП-ДБ и очаквате ли подкрепа от тях?

Отговорът е същият. ПП-ДБ са най-големите виновници моделът ”ГЕРБ”, срещу който стотици хиляди бяхме по площадите , не само да се възпроизведе, но и да е още по-силен и плашещ. Предателството над принципи и идеи в политиката се наказва много тежко.

 • Какво очаквате от тези избори, за които и БСП настоява от доста време, след като социолозите дават почти същата конфигурация в следващия парламент?

Отдавна не вярвам на социологии, които в един ден дават за една и съща политическа сила разлики от 4-5%, съобразно поръчителя на допитването. Вярвам в моята социология, основана на ежедневните ми срещи с хората. Следващият праламент ще има коренно различна конфигурация и БСП ще има ключова роля в нея! Сглобката, или по-скоро елементи от нея, ще понесат тежък електорален удар.

 • Ще влезем ли отново в спирала от избори поради невъзможност да се състави стабилно парламентарно мнозинство и в 50-ото НС? Мнозина предричат нов вот наесен.

Напълно е възможно, но ще бъде крайно безотговорно. Видяхме до какво уродливо управление доведе поредицата от избори, затова продължаваме да смятаме, че единственото правилно решение е надпартийно, експертно правителство с широка парламентарна подкрепа.

 • На тези избори вляво влиза нов играч - Ваня Григорова. Какво показват проучванията ви, доколко тя ще удари БСП?

Ваня Григорова е играч, но в някаква друга игра. Нямам представа къде влиза и излиза, но вляво тя не е. Не може да изразява интересите на левите хора човек, който обещава да вдигне заплатите на медицинските сестри, а всъщност първата му работа е да вдигне некокократно собствената си заплата. Не може да е ляв човек, който за една комисия в повече се прегърна с талибаните рушители на паметници и унищожители на памет. Не може да е ляв човек, който настървено напада най-голямата лява партия в страната, без която щеше да сънува място в Общинския съвет на София така, както навремето сънуваше такова в Европейския парламент. Всъщност  Григорова по нищо не се отличава от всички онези неблагодарници, които използват БСП за носител, а после се превръщат в най-яростните ѝ критици и рушители. Те обаче имат общо политическо бъдеще – в нищото.

 • Ще си партнирате ли с нейната група, ако влезе в НС?

Въпросът ви е абсолютно безпредметен, защото такава група няма да има.

 • Не беше ли по-добре да съберете всички отломки вляво, а не да се явявате на 3 писти - БСП, Левицата, Ваня Григорова? Знам, че имате самочувствието,че БСП е водещата партия вляво, но каквито и резултати да имат тези две формации, те ще са за ваша сметка.

Отломки ние не събираме. С отломките се занимават сметопочистващите фирми. Който не иска да го помете метлата на историята, е поканен да се върне. БСП е мъдра партия – може да наказва, но може и да прощава. Най-важното сега е наистина да спрем предателското управление и новия грабеж, който се задава на хоризонта. А това може да стане само с общи усилия, но стъпили на принципи и здрав  пробългарски постамент.

 • На какъв принцип избрахте партиите, с които ще правите този ляв фронт? Кои са те, защо ги криете?

Нищо не крием, разговорите са публични, с повечето от тези партии имаме проверено партньорство през годините, принципът е един – защита на българския национален интерес, социална чувствителност, взаимно уважение и лоялност. Просто е.

 • Защо Левицата не е сред тях?

Защото видимо не отговаря на критериите и защото там лявото е само в присвоеното име. Но за хората от т.нар. левица, всички бивши наши другари, членове на партията, вратата на БСП е широко отворена и ние ги призваваме да се върнат в автентичното ляво.

 • Известните лица на Левицата обаче отхвърлиха предложението за амнистия. А и по-голяма част от членовете на тези партии не са били в БСП, защо решихте да ги зачеркнете като потенциални партньори?

Това е тяхно право, но да се знае едно – всеки глас за подобни формирования е глас на вятъра – те не влизат в парламента, късат парчета от автентичното ляво, работят против това в страната да има мощна лява алтернатива и в крайна сметка обслужват антинародни интереси. Това е препратка и към предишен ваш въпрос за „играчите” в политиката. Има ги, видимо вредят, мъчно ми е за добронамерените и подведени хора, които дават гласа си напразно. Към тях е нашия апел, „известните лица” са ясни...

 • Защо се получава така, че в последните години лявото, и по-специално БСП, продължава да се рои? Къде греши "Позитано" и защо не правите стъпки за събиране?

Защото има мощни икономически и финасови структури, които са се впили в държавното управление и не искат в България да има силна, лява, народна пробългарска партия. Винаги когато се създаде условие за ляво управление, се задействат стопиращи механизми. Това е лесно проверимо исторически и мога да го подплатя с много примери. В началото бяха нови популистки парии, когато този механизъм се поизчерпа, пуснаха в ход разбиването на БСП отвътре. Много е трудно да се бориш с такива сили – те имат неограничени бюджети, влияние, медии, дори обикновени биячи, ако щете. Поставена е цел – разбиване и овладяване на БСП – последната незавладяна партия – и методите са без значение. Това е най-точното обяснение, съчетано, разбира се и с лични истории за незадоволено его, вождистки амбиции и прочее. Но и те са умело направлявани и подхранвани от същите задкулисни сценаристи. Резултатът е видим.

 • Много ми е интересно ще намерят ли място в листите ви тези нови ваши коалиционни партньори, които събирате на 1 май? И как ще се случи това, след като особрявате списъците си преди това - на 27 април?

Разбира се, че ще намерят, както винаги са намирали. На първи май ние ще се съберем, за да дадем заявка за управление на страната, облечена в обща декларация, но много преди това нашите двустранни споразумения ще бъдат финализирани, а нашите съюзници ще са намерили своето достойно място в обединените ни листи. Въпрос буквално на дни е това да се случи.

 • Знам, че има много и различни тълкувания за това може ли Корнелия Нинова да се кандидатира отново за лидер. Според опонентите ѝ трети мандат ще е противоуставен. Какво е вашето тълкувание на устава?

В момента в българското общество има две големи кризи – криза на доверието и криза на лидерство. Корнелия Нинова показа през последните години, че може да бъде лидер не само на своята партия, а и на обществото, което очаква от своите лидери последователна и ясна политика в защита на националните интереси преди всичко. Дали ще се кандидатира за председател на БСП, ще реши тя самата, но ако говорим за доверие, тя го има както от екипа, който ръководи, така и от редовите парийни членове. А това за мен е най-важното!

А по отношение на устава, след неговата промяна и въвеждането на пряк избор в партията, г-жа Нинова има право на още един мандат като председател на БСП!