Гуцанов за договора „Боташ“: Подобно национално предателство рядко се случва

19.04.2024 г.

„Г-н Станков, Вие бяхте един много добър председател на комисията и не мога да разбера какво Ви стана през последните 48 часа.“ Така се обърна народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов към председателя на временната парламентарна комисия „Боташ“ Жечо Станков.  

Той направи своето изказване по време на извънредно парламентарно заседание,  на което се разглежда доклада на комисията, констатиращ тежки корупционни практики, след като дълго време председателят Станков отказваше да го внесе в пленарна зала.

„Не считам, че е нормално партиите, които допреди една седмица бяхте в коалиция, да спорите кой е по-виновен от вас. Защото, ако имахте желание този договор да бъде променен, имаше как да накарате министър-председателя и министъра на енергетиката да започнат преговори с турската страна за промяна на този договор“, обърна се към доскорошните управляващи Гуцанов.

„Говорите много за диверсификация и че в България нямало нито една руска молекула газ – някой от вас вярва ли на това? Защо от ГЕРБ забравихте вашата предизборна кампания, когато питахте къде са вероятните комисионни от „Продължаваме промяната“ за доставка на газ?“, попита още той от парламентарната трибуна.

Народният представител от БСП коментира по същество част от констатациите в доклада, като това, че България е длъжна да плаща всеки ден по 486 хил. долара, независимо дали получава доставки на газ или не. Гуцанов се спря и на факта, че договорът, подписан от служебното правителство на президента Радев за 13 години напред, предвижда такси за пренос за 2,187 млрд. долара.

„Ще се потърси ли отговорност на ръководствата и на „Булгаргаз“, и на „Булгартрансгаз“, и на тези, които са били тогава министри и зам.-министри на енергетиката?“, попита той и бе категоричен, че ръководствата на двете държавни предприятия трябва да бъдат отстранени.

„Нека да видим  дали „Булгартрансгаз“ са намесени, защото в споразумението има и техни подписи. Което повдига въпросителни дали сегашният министър също не е намесен“, отбеляза Борислав Гуцанов, визирайки доскорошния директор на дружеството Малинов.

Той констатира и още факти, свързани с това, че договорът е сключен за доставка на 1,850 млрд. куб. м газ, което надвишава годишното потребление на България с 1,2 млрд. куб. м. И подчерта, че за това количество също се плаща такса, и то двойно по-висока от тази, която плащаме на Гърция за същата услуга.

По думите му в доклада е отбелязано, че документите, внесени в Министерски съвет по договора с „Боташ“, се различават от споразумението с турската страна, като по този начин правителството е било подведено. А самото решение на МС според него е несъстоятелно, тъй като не е съгласувано с всички министерства.

Гуцанов обърна внимание и на това, че близо 90% от сделките на „Булгаргаз“ са били неизгодни, тъй като дружеството е купувало газ и в същия месец го продава на много по-ниска цена. И изрази възмущение, че това се е толерирало както от служебния министър Христов, така и от доскорошния министър Радев.

„Подобно безобразие и национално предателство в областта на енергетиката рядко се случва“, обобщи Борислав Гуцанов за договора с „Боташ“ и заключи с увереност, че ще се възстанови справедливостта в българската енергетика.