БСП към сглобката: Нарушавате Конституцията, която вие променихте, премахвайки парламентарния контрол над служебното правителство

18.04.2024

„Не подкрепяме предложените промени в правилника на Народното събрание, броени дни преди изборите, с които се ограничават конституционните правомощия на народните представители да упражняват контрол върху изпълнителната власт.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Мая Димитрова от парламентарната трибуна.

Тя отбеляза, че с направените предложения се нарушава и Конституцията, която съвсем скоро  се промени, така че Народното събрание събрание да работи непрекъснато.

„И само след няколко месеца след тези промени решавате парламентът да излезе във ваканция“, отбеляза Димитрова.

Тя призова народните представители поне да подкрепят компромисното решение на БСП да остане петъчния парламентарен контрол.

„Срамната сглобка първо променя Конституцията, виждат какъв пълен абсурд и глупост са сътворили и сега се мъчат чрез промени в правилника да направят така, че на практика да суспендират Конституцията“, отбеляза народният представител Борислав Гуцанов.

„От БСП не подкрепихме промените в Конституцията, тъй като бяхме сигурни, че това, което правите, ще има изключително негативен ефект. Оказа ли се БСП права за пореден път, че тези промени няма да доведат до нищо добро – да. Казахме ли, че ще има правен хаос – да“, заяви от своя страна Драгомир Стойнев.

„Убеждавахте ни в тази зала, че служебните кабинети трябва да бъдат контролирани и ни предложихте тези промени. В момента правите крачка назад. Оказа се, че служебните кабинети няма да бъдат контролирани“, обърна се към доскорошните управляващи той.

„Само преди няколко седмици се гласуваха промени, според които парламентът да работи. Сега, видите ли, щяло да има популизъм. В този парламент ли, в който видяхме какво ли не, ми говорите за популизъм? Говорите и за авторитет на същия този парламент, в който видяхме какъв не цветущ език, късане на кабели, бой, непрекъснати скандали? На кого ги разправяте тези?“, реагира и заместник-председателят на парламентарната група на социалистите Иван Ченчев.

„Президентът не иска да носи отговорност за служебния кабинет, парламентът не иска да носи отговорност – той на кого е? На кого ще се отчита служебният премиер? На коя партия беше член той и кой го сложи за председател на парламента? И сега под чий натиск кляка за министрите“, попита риторично Ченчев.

Той бе категоричен, че служебните министри трябва да се отчитат в парламента.

„Това, което се прави с промените в правилника на Народното събрание, е опит за обезвреждане на поредната мина след нескопосаните промени в Конституцията“, посочи заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

„Аз разбирам защо ГЕРБ не иска да има работещ парламент и парламентарен контрол - защото за пръв път в момента имаме партиен служебен кабинет. Няма никакво съмнение, че той е на ГЕРБ, тъй като премиерът изпълнява нарежданията на председателя на ГЕРБ“, изтъкна той.

Според него, след последните събития и начина, по който работи служебният министър-председател, едно политическо и партийно правителство трябва да бъде под политически и парламентарен контрол.

В заключение Вигенин се обърна към депутатите от ПП-ДБ: „Време е да си признаете, че нанесохте ужасни поражения върху държавността с нескопосаните промени в Конституцията. На практика вие се простреляхте в крака и този мазохизъм продължава и днес. През последните месеци политическата ви дейност може да мине под слогана „бий ме, обичам те“. Това, на което ви подлага ГЕРБ, заслужава адекватен политически отговор, а не отново да влизате в същата схема, в която ви бутат в момента.“