Корнелия Нинова: ГЕРБ искат да скрият служебния кабинет на Борисов от парламентарен контрол

18.04.2024

„Освен позицията на БСП, че бяхме прави за глупавите промени в Конституцията, която се опитахте да иронизирате, да Ви припомня, че на същата позиция бяха всички съдии, прокурори, адвокати, конституционалисти, юристи и учени в България в 50 отрицателни становища по промените в Конституцията. Така че се надявам поне със закъснение да признаете експертизата на тези хора, въпреки иронията, с която се отнесохте“, обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна към народния представител от ГЕРБ Любен Дилов-син.

„Към г-н Чолаков, изненадана съм, защото знам Вашите професионални съмнения около правотата на тези промени. Помните ли преди изборите какъв ви беше слоганът: „работа, работа, работа“. Днес с какво го заменихте: „бяс, бяс, бяс“ – било в парламента“, каза тя на доскорошния председател на Комисията по конституционни въпроси и депутат на ГЕРБ Радомир Чолаков.

И се обърна към цялата парламентарна група на ГЕРБ: „Чухте ли какво каза вчера Борисов? На въпрос кой носи отговорност за служебния кабинет, отговор – парламентът. Ще ви се карат за позицията днес и за това, че отричате ролята на парламента в търсене на отговорност от служебния кабинет.“

„Става въпрос за две неща“, обясни Нинова и посочи: „Днес обсъждаме част от фаталните последици от сбърканата промяна в Конституцията, която касае работата на парламента. Вярно е, че причината e да се поиска контрол върху служебните кабинети заради злоупотребите на служебните кабинети на президента Радев. Но какво се оказва днес – ГЕРБ искат, когато служебен кабинет се назначава от Радев, да има контрол, но когато служебен кабинет се назначава от Борисов, да няма контрол и парламентът да почива.“

Нинова подчерта, че аргументът, че Народното събрание винаги е излизало във ваканция преди избори, е бил валиден до направените конституционни промени, които казват, че парламентът продължава да работи.

„Каква е разликата – скачахте срещу служебните кабинети на Радев, но сега трябва да покриете служебния кабинет на Борисов, за който също в тези дни получихме доказателства, че е политически и партиен“, обърна внимание тя.

И подчерта, че за разлика от ГЕРБ, БСП е последователна в това, че има критики и към служебните кабинети на президента Радев, и към този – и не мери с двоен аршин, когато иска да се упражнява парламентарен контрол върху правителството.

„Аргументът, че Народното събрание ще злоупотреби с работното си време, е поредният удар върху парламентаризма в България и не знам дали разбирате какво правите. Излизате и казвате: „По-добре парламентът да не работи, защото е вреден.“ И как очаквате народът да ни уважава и да вярва в институцията Народно събрание? Какво очаквате, освен допълнително наливане вода в мелницата на разпадането на държавността и институциите в България“, категорична бе Корнелия Нинова.

И попита: „Какво ни пречи да се въздържаме от популизъм? Какво ни пречи в следващите дни да отменим либерализацията на пазара на тока за домакинствата за една година – това популизъм ли е или добро решение? Виждам, че ще го подкрепите – значи е добро решение. Постоянно се оплаквате, че закъсняваме със законите по ПВУ и затова България губи пари – какъв е проблемът през това време да приемаме такива закони. Постоянно казвате, че има няколко закона, които трябва да приемем, за да ни приемат пълноправно в Шенген – какво ви пречи това да правим?“

„Причината е една и аз я казах – трябва да се покрие служебният кабинет на Бойко Борисов от контрол в парламента“, заключи Корнелия Нинова.