Кристиан Вигенин: Има известно основание да се случи вот на недоверие

Апр 18, 2024 Новини БСП в медиите 0 456

Докато Борисов си отвори устата и Главчев е изпълнил поръката – няма как това да гарантира честни избори

„БСП призовахме президента да освободи служебния премиер Димитър Главчев, там няма съмнения в процедурата – според промените в Конституцията, така както президентът, макар и по списък, избира министър-председател и го назначава, по същия начин може и да го освободи.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице“ на bTV.

„А и при този начин на действие на самия Главчев, може би това е най-доброто решение. Ние още от първия ден заявихме, че това е партийна кандидатура, въпреки приказките от 1001 нощ на Борисов, че не се бил виждал с него, не поддържал контакт. Буквално в първите дни получихме потвърждение - още докато си отвори устата Бойко Борисов и вече поръката е изпълнена и Главчев предлага друг външен министър“, добави той.

Относно вота на недоверие, Вигенин коментира, че има неяснота в правната уредба: „Това е резултат от нескопосаните промени в Конституцията – проблемите един след друг възникват. Ако не друго – това е ясен политически сигнал. Според нас има известно основание да може да се случи.“

По думите му БСП от самото начало е възразявала срещу това Калин Стоянов да бъде вътрешен министър поради съмнения, че може да осигури честността на изборите.

„Сега се оказва, че този, който ще готви изборите в чужбина, е ярко политическо лице на ГЕРБ. Това за нас е много сериозен въпрос. Може ли заместник-председател и действащ народен представител от ГЕРБ да организира честни и прозрачни избори“, коментира Кристиан Вигенин кандидатурата на Валери Митов за министър на външните работи.

„И доколкото пък самият премиер очевидно няма проблем с това – ние имаме големи съмнения, че всъщност целта на Главчев и на този кабинет е да няма честните избори, а среда, в която ГЕРБ до получи един несправедлив бонус. Толкова години след промените, се връщаме на изходната точка, че една партия иска да контролира изборния процес“, допълни заместник-председателят на БСП.

Кристиан Вигенин обяви, че социалистите ще се обърнат към международните институции и посланиците по този въпрос.

 „Само ГЕРБ и ДПС са доволни – това сигурно трябва да ни говори нещо” – така той отговори на реплика на водещата, че за първи път почти всички политически сили изразяват недоверие по отношение на изборния процес.  

„Стъпка по стъпка овладяването на държавата и завръщането на Борисов, ГЕРБ и приятелите му във властта се случват, това е част от един очевиден план“, каза още Вигенин.

„Нямам съмнение, че оповестяването на някакъв секретен документ и поредният начин да се забави този доклада на комисията. Има едни навързани неща, които се преплитат – и на служебния кабинет на Радев, и на ГЕРБ. В този доклад се констатират тежки нарушения на българския интерес за десетки милиони“, коментира той относно ситуацията с „Боташ“.

Вигенин посочи: „Всичко, което се случва, води до абсолютно омерзение на гражданите от политиката, и от политиците, и от институциите. И тази тотална липса на доверие, това усещане, че там има едни хора, които мислят само за себе си, ще има тежки последици.”

Той обаче завърши с добра новина – приетия на първо четене по предложение на БСП и с подкрепата на почти целия парламент дългоочакван Закон за насърчаване на доброволчеството.