Нинова към министъра на финансите: Искаме гаранции за финансиране на общинските проекти

17.04.2024

„Уважаеми български кметове, от „БСП за България“ поискахме изслушване на служебните министри на финансите и на регионалното развитие, за да ви помогнем и най-вече да помогнем на жителите на общините. Защото сме длъжници и на кметовете, и на жителите на общините. Политическата нестабилност от последните години в страната и особено в последните месеци, създава усещане за несигурност, липсва на информация какво ще стане с проектите, а става дума за проекти, които пряко засягат хората“.

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна от парламентарната трибуна към кметовете при откриване на поисканото от ПГ на „БСП за България“ изслушване на служебния министър на финансите Людмила Петкова и на регионалното развитие – Виолета Коритарова за изпълнението на Инвестиционната програма за общинските проекти по държавния бюджет за 2024 г.

„Докато тук, от бившата сглобка продължавате да се карате кой е по-корумпиран, да делите постове, регулатори и власт - всеки ден гледаме репортажи на течаща от чешмите черна вода или пък лееща се по улиците вода, а хората не могат да я ползват. Редица примери на междуградски пътища с дупки оп половин метър. Започнали и недовършени проекти. Ежедневните проблеми но хората стоят и чакат разправията между управляващите“, заяви още лидерът на БСП и добави:

„Това беше причината да поискаме това изслушване – за да внесем яснота, да знаят кметовете какво ги очаква, не само в момента, а и до края на годината. Тъй като заради предстоящите избори още известно време ще бъдат в неизвестност как ще се развият нещата с проектите“, подчерта Нинова.

Председателят на парламентарната група на българските социалисти се обърна към служебните министри на финансите и регионалното развитие:

„След малко ще гласуваме ЗИД на Закона за бюджета. В него има заложени параметри на това какво ще се случва с общинските проекти. Ние ще зададем конкретни въпроси, но е много важно дали това, което тук е записал г-н Василев и предишното правителство - ще се случи. Защото, още от края на миналата година, приемайки бюджета за тази - заложихме проекти за 2 милиарда. След това се наложи допълване, корекции, обработка на проектите, разходите стигнаха до 4 милиарда. В момента има отпуснати само 400 милиона на МРРБ“, посочи Нинова.

Тя постави и въпросите: „Има сключени и подписани споразумения предварително. Няма отпуснат нито един аванс по тези споразумения. Какво ще стане с подписаните споразумения? Ще се подписват ли нови и в какви срокове? Ще дадете ли гаранциите, че бюджетът разполага с тези средства, за да може до края на годината да се финансират проектите“.

Корнелия Нинова обърна внимание, че законопроектът, който предстои НС да гласува обхваща 3-годишен период - бюджета за 2024 г и 3-годишната прогнозна рамка. По думите й е много важно да се знае кои проекти са започнали, какви споразумения са сключвани, какви аванси, за да знаят как да си разположат хората проектирането, сключването а договори и търсенето на изпълнители във времето.

„Искаме тези гаранции, защото това са ежедневните проблеми на хората. В същото време има несигурност, няма яснота, спори се между предишния и настоящия кабинет за едни 3 милиарда лева, които ги нямало в резерва на бюджета“, мотивира искането на социалистите за изслушването Корнелия Нинова.

И бе категорична: „Искаме ясни и категорични отговори днес. Чакат ги 265 кметове, независимо от цвета на партията, с която са избрани. Обръщаме се към всички тях, защото във всички 265 общини живеят българи – независимо на коя партия симпатизират. Българи, които си чакат пречиствателна станция, пътя, детската градина и всички ежедневни неща, които ги вълнуват“.