БСП: Кметовете чакат, хората също - искаме срокове и гаранции, че проектите ще бъдат финансирани

Моделът на Борисов наложи разпределяне на средства, който общините не заслужават – от джипката или по симпатия, това ще променим, заяви Борислав Гуцанов

 „От БСП поставихме въпроса за проектите за развитие на общините неслучайно. Защото смятаме, че през последните 10 години сме свидетели на разпределяне на средства не по най-чистия начин, не по най-добрия начин и не по този, който общините заслужават. А те са най-близко до хората и до проблемите“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на поисканото от ПГ на „БСП за България“ изслушване на служебния министър на финансите Людмила Петкова и на регионалното развитие – Виолета Коритарова за изпълнението на Инвестиционната програма за общинските проекти по държавния бюджет за 2024 г.

„Инвестиционната програма за общините по проекти за 2024 г беше приета с голямо одобрение и от обществото. И хората очакват да видят пътища, водопроводи, канализация, благоустроени квартали и села.  Добро начинание по принцип. За съжаление, обаче става ясно, че средствата за програмата не са предвидени в бюджета на МРРБ, а следва да се осигуряват от централния бюджет в процеса на изпълнение на съответната политика“, добави народният представител от „БСП за България“.

Борислав Гуцанов цитира регионалният министър в редовното правителство Андрей Цеков, който е подписал 723 споразумения със 191 общини за финансиране на общински проекти за 1.942 млрд. лева.

„По 234 проекта са установени забележки, като са върнати за отстраняване от общините, а около 300 предстои да се разгледат и подпишат от новото ръководство на МРРБ. Съгласно чл. 107, ал 2 приетият Закон за държавния бюджет за 2024 г. с ПМС от 22 февруари Министерски съвет одобри допълнителен трансфер по бюджета в размер на 400 млн. лв. Общата стойност за 2024 г. към този момент на проектите на общините по чл.  107 са 3.3 млрд. лв.“, посочи народният представител от „БСП за България“.

„При условие, че проектите по първоначалния списък ще получат аванс 20 % за строителство и 50 % за проектиране, излиза, че първоначално отпуснатата сума няма да бъде достатъчна – далеч ще е от необходимото. Ако условно се приеме, че през настоящата година ще бъде извършено поне едно междинно плащане 35 % става ясно, че до края на 2024 г. общините трябва да получат от МРРБ малко под 2 милиарда лева“, очерта постави проблема Гуцанов. И постави въпросите:

„Гарантирано ли е осигуряването на средствата от 400-те милиона лева, които вече са преведени по бюджета на МРРБ до планираните в Закона за бюджета за 2024 г.? Какъв е разчета на МФ и МРРБ за средства, които ще бъдат осигурени за 2024 г. - как ще бъдат осигурени тези средства?  Ще бъдат ли подписани споразумения за проектите,  върнати на общините за доработване? Какво се случва с тях?“.

„Въпросите, които поставихме днес дават възможност за друго развитие на процеса на подпомагане на общините. Да не се раздават от прозореца на джипката или по симпатия, по това кой е по-син или по-червен. Кметовете и жителите на общините не трябва да бъдат делени“, заключи Борислав Гуцанов.

„След като върви сключване на споразумения и те ще бъдат сключени с всички, които са изрядни, можете ли да назовете някакъв срок - докога виждате, че тези споразумения ще бъдат приключени?“

Този въпрос постави народният представител от „БСП за България“ Манол Генов като се обърна към служебния регионален министър Виолета Коритарова:

„Чухме, че продължава процесът на сключване на споразумения. Но от комуникацията с общините правим заключение, че малко се губи обратната връзка. Вие казвате, че с писма ги уведомявате да вземат съответните мерки, съответните забележки. Спокойно мога да ви препоръчам да ги качите на сайта и те да си черпят информация оттам. Тук обсъждахме и гласувахме законодателни мерки дори да задължим общините да се включат в електронното управление по-активно и мисля, че това ще е добре за тях“, заключи Манол Генов.