БСП призова партиите: Да отложим излизането на домакинствата на свободния пазар на ток – хората няма да понесат удара

17.04.2024

„По настояване на БСП в петък парламентът ще гледа промени в Закона за енергетиката, с които искаме отлагане с една година на либерализацията на пазара на електроенергия за бита. Силно се надяваме, че всички политически сили ще намерят воля и най-вече разум да подкрепят едно разумно и в подкрепа на хората решение“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев пред медии в кулоарите на Народното събрание днес.

„От БСП сме притеснени за това, което предстои. При положение, че нямаме редовно правителство. При положение, че няма модел, че не знаем как ще бъдат компенсирани битовите потребители, че електроснабдителните дружества нямат финансов ресурс, с който да закупуват енергия и да я предоставят за бита. Ако тази либерализация се състои – хората ще понесат тежестта на хаоса, който управляващите създадоха на техен гръб“, категоричен бе социалистът.

Драгомир Стойнев припомни, че гласуваните от правителството 1 милиард лева все още ги няма във Фонд „Сигурност“ на енергийната система.

„Започва предизборна кампания – кой ще се погрижи за домакинствата?“, реагира Стойнев и подчерта:

„Затова, за нас от БСП е важно още днес този законопроект да бъде подкрепен от всички политически сили – най-напред в комисия. И в петък в зала да се гласува, така че хората да бъдат успокоени“.

По думите му всички синдикални организации застават зад БСП: „Те самите настояват за отлагане либерализацията, тъй като управляващото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и ПП не успя да ни представи модел, по който да е ясно как се компенсира бита, на каква цена, откъде ще дойдат парите, кое министерство ще отговаря за уязвимите групи, все още няма критерии. Затова призоваваме за разум и още днес в комисия да получим подкрепа, а в петък и зала“, призова Драгомир Стойнев.