БСП огласява доклада за „Боташ“ и го праща на ДАНС, Европрокуратурата и българската прокуратура

17.04.2024

„Временната комисия за „Боташ“ свърши работа и председателят Жечо Станков представи на всички нас, членовете на комисията доклада, за да се подпишем. Комисията работи безкрайно съвестно, начело с нейния председател. Изводите са пределно ясни – нарушения има. Видно е, че докладът трябва да бъде изпратен на прокуратурата и ДАНС. Нито една парламентарна група, чрез представителите си в комисията, не възрази. И не мога да разбера каква е причината този доклад да не се внася в заседателна зала? Започваме да си мислим, че има някакви други подбуди“. 

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов след като настоя от името на групата на социалистите докладът за работата на временната комисия „Боташ“ да влезе и се гледа в пленарна зала. 

„Защо докладът не влиза в зала? Защо се направи тази комисия? И ако  такъв договор, подписан за 13 години, с над два милиарда и двеста милиона очевидно ощетяване на държавата, – не гледаме, кое тогава да гледаме?“, реагира социалистът.

„От вас не съм очаквал да не искате да внесете доклада в Народното събрание. Вие ли прикривате нещо – точно вие, който написахте един наистина много добър доклад и няма две мнения по този въпрос?“, обърна се към председателя на комисията Жечо Станков (ГЕРБ ) Борислав Гуцанов. И призова: „Внесете доклада в зала. Поне на една временна комисия, когато тя си е свършила работата, докладът да бъде гледан“. 

„Ако продължавате така - ПГ на „БСП за България“ ще оповестим целия доклад публично пред медиите. Призоваваме всяка една от парламентарните групи, която иска - да го подпише заедно с нас. И ще го внесем в Прокуратурата и ДАНС“, заяви Борислав Гуцанов.