Георги Гьоков: БСП предлага великденски добавки за всички пенсионери, предложението на ГЕРБ и ДПС е несправедливо

12.04.2024

„БСП предложи всички пенсионери да получат великденски добавки: тези с пенсии до линията на бедност – по 100 лв., а останалите – по 50 лв.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков от парламентарната трибуна.

„От БСП сме за трайно повишаване на доходите на пенсионерите и трайни решения в пенсионната система, за да не продължи задълбочаването на проблемите с бедността и неравенствата. Но към момента такива решения липсват и затова са толкова важни тези добавки по празниците и затова предложихме такива решения по време на бюджетната процедура, а не предизборно. На фона на ниските пенсии, бедност и неравенства, коледни и великденски добавки към пенсиите трябва да има – по-големи към малките пенсии, по-малки към големите. Те трябва да са регламентирани законодателно и да не зависят от волята на едно или друго управление на страната или мнозинство в Народното събрание“, подчерта той.

Гьоков обърна внимание, че предложението на ГЕРБ и ДПС е предизборно и предполага добавки само за пенсионерите с пенсии до прага на бедност.

„Тоест с това предложение те решават, че един пенсионер с пенсия, надвишаваща линията на бедност със стотинка или с левче, е по-богат от този със стотинка или левче под тази линия и няма да получи никаква добавка за празника.  Предлагат 500 000 пенсионери да получат великденска добавка, а 1 500 000 - не“, посочи социалистът.

И зададе логичния въпрос: „Колко по-богат е един пенсионер който взема с 5, с 10, с 50 лева повече от линията на бедност? Давайки тези великденски добавки не на всички пенсионери, правите така, че като краен резултат годишната пенсия на един пенсионер с доказано по-нисък принос към пенсионната система ще е с по-висока годишна пенсия от друг с доказано по висок принос. Казвам всичко това да ви покажа колко несъстоятелни са твърденията ви, че подпомагате най-бедните“, обърна се Гьоков към народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС.

По думите му мотивите, че давайки добавки на всички пенсионери ще се затрудни бюджета са несъстоятелни, на фона на всички официални и неофициални харчове, които се правят в държавата.

„Никакво затруднение за бюджета не биха били едни 85-90 милиона допълнително, твърдя го съвсем отговорно. Наблюдавайте харчовете по бюджета до края на годината и ще видите колко безсмислени плащания за стотици милиони ще се направят, колко стотици милиони ще потънат в корупционни схеми“, категоричен бе Георги Гьоков.

„Подкрепете предложението на БСП, защото то е най-справедливо и е направено с отговорност не само към пенсионерите, но и към стабилността на пенсионната система и на държавата“, призова народният представител.