Борислав Гуцанов: Договорът с „Боташ” е заробващ – от година го говорим, сега всички се убедиха

Да се освободят директорите на „Булгаргаз”, договорили условията по договора, ще предложат социалистите

„От БСП преди година повдигнахме въпроса с „Боташ” – тогава малко бяха политическите партии, които ни вярваха, че има нарушение, а сега всички се убедиха, че това един срамен и заробващ договор за България.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов пред медии в Народното събрание.  

„В момента 486 хил. евро плащаме всички ние, независимо дали ползваме или не ползваме идващия от „Боташ” газ. Това е пълно безобразие, което се е случило по времето на служебния кабинет на президента Радев и продължаващо и в момента”, подчерта той.

Гуцанов разясни още, че договорът е подписан по най-бързия начин и дори не е сългасуван с Министерски съвет, като само 8 министри са го подписали, което, по думите, му го прави делегитимен.

„Тогавашният служебен министър Росен Христов подписва този договор без да има това право, защото той трябва да е подписан от директора на „Булгаргаз”. Това също буди въпроси”, добави народният представител.

Борислав Гуцанов съобщи, че заключението на нарочната парламентарна комисия, създадена по инициатива на социалистите, е единодушно и то е договорът с „Боташ” да бъде изпратен до прокуратурата и ДАНС.

„От БСП ще предложим да бъдат освободени сегашните директори на „Булгаргаз”, които и тогава са били на тези позиции и са договорили тези доставки на газ”, каза още Гуцанов.

Той изрази надежда договорът с „Боташ” да бъде предоговорен с по-добри условия за България, като обърна внимание, че доставките на газ за страната ни през последните 2 години будят много въпросителни – независимо дали е управлявало служебно или редовно правителство.

„В момента имаме газ за 3,8 млрд. куб. м, а ползваме 2,6 млрд. куб. м, т.е. 1,2 млрд. куб. м отгоре, но договорите са направени така, че независимо дали ползваш или не – плащаш такса за пренос. Интересна подробност е, че таксата на „Боташ” е 9,1 евро, докато с Гърция е 5,4 евро – два пъти разлика в цената за една и съща услуга. Кой е договорял тези условия и защо той още не е подведен под отговорност”, посочи Борислав Гуцанов.