Подариха на Калфин лунния пейзаж на Сливен, събран в албум

Окт 09, 2011 Новини БСП 0 1350

Разходка из лунния пейзаж на разкопаните улици в Сливен направи Ивайло Калфин при посещението си в града на Стоте войводи

Разходка из лунния пейзаж на разкопаните улици в Сливен направи Ивайло Калфин при посещението си в града на Стоте войводи. „Не е лошо премиерът да поотреже няколко ленти по улиците на Сливен. Да покаже какви красиви обекти са се случили на избирателите на ГЕРБ в този град", коментира кандидатът на БСП за президент. След като доби личен опит из дупките и стелещия се прах в центъра на града, той получи специален подарък от Младежкото обединение на БСП в града - специален албум със снимки, които регистрират инфраструктурния абсурд, в който живеят сливенчани. Младежите обясниха, че „По стъпките на водния цикъл" илюстрира скандалния и злополучен европейски проект за изграждане и реконструкция на ВиК в града, парите по който са спрени заради злоупотреби. „Става дума за 60 млн. лв. финансиране от ЕС. Окончателното секване на европарите дойде след няколко алармиращи писма от Еврокомисията, притеснена от нередности при изпълнението на проекта", подчертаха младежите пред кандидат-президента.

„Тук се вижда ясно как се провалят добри идеи и възможности", отбеляза Калфин. По думите му това, което се случва в Сливен е абсолютно недопустимо по нито един стандарт - нито български, нито европейски. „60 млн. лв. са загубени и някой трябва да носи отговорност за тях, а кметът е осъден по едно от десетте дела срещу него", заяви Калфин. Според него фактът, че ГЕРБ продължават да подкрепят Йордан Лечков и той има пълна политическа подкрепа от премиера, означава, че критериите не са свързани с това какво да стане в България, а с корупционни лични приятелства. „Очевидно е, че държавата не може да остави Сливен в този вид и загубеното трябва да се компенсира - ще се окаже, че както става с магистрала „Тракия" и тук ще плащаме от бюджета, тоест от джоба на българите - загубените европари, които някой някъде другаде е прибрал", разясни Калфин.

Автор на уникалния и тъжен албум е Михаела Грабева, фотограф любител от Сливен. „Младите не искат да живеят така, искат Сливен с дупките и разкопаните улици да остане в историята", заявиха младежите, които подариха албума на Ивайло Калфин.

Проблемите с европарите не са само в Сливен, коментира Калфин на среща с младежкото обединение по-късно. Той за пореден път подчерта, че пушилката около строежа на магистралите излиза изцяло от джоба на българина, защото те се финансират от държавния бюджет и досега няма спечелено еврофинансиране.

„Сбъркана е изцяло политиката на това правителството. Регионална политика означава в регионите да има условия за инвестиции, за лечебни заведения, за образование, за култура, за бизнес", подчерта Калфин. Според него сегашната политика на управляващите води до загиване, а не до развитие на регионите, а приоритетите са сбъркани. „Никой не вижда истинските проблеми на гражданите - доходите, образованието, здравеопазването, равния достъп до обществени услуги", добави кандидатът на БСП за президент.  

Според Калфин,  премиерът казва - чакайте да си подготвя магистралите - апропо с вашите пари- а след това ще увелича доходите. „Цинично е да разказва из Европа как най-добрата рецепта е да се държат пенсиите на хората на 70 евро", твърди Калфин. По думите му ако подобно изказване си го позволи друг министър-председател в Европа, той няма да е такъв в следващия един час и нито една държава, нито един народ няма да търпи това, което прави Борисов.

Калфин изтъкна, че Борисов и ГЕРБ завариха една държава без дългове и с 8 млрд. лв. резерв. Дотук са похарчили за две години 4,5 млрд. лв. над приходите, без нищо да се е случило- без да има инвестиции, без да са повишени доходите, със замиращ вътрешен пазар и изчезваща средна класа и малки и средни предприятия. „Ако вървим по този път, се страхувам, че не регионално развитие, а план за национално спасение ще трябва да правим", подчерта кандидатът за президент.