Иван Ченчев: БСП не влязохме в никакви сглобки

Апр 05, 2024 Новини БСП в медиите 0 434

Правителството действаше като търг за постове и власт – нека хората добре да преценят, след като видяха кой какъв е

„Министърът на вътрешните работи дойде на закритото заседание на Народното събрание и се позова, че всичко, което касае Нотариуса е държавна тайна и не може да ни каже нищо.“ Така обобщи парламентарното изслушване на министър Калин Стоянов заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на Евроком.

„Още повече, че имаме комисия, изрично създадена, за да установи факти и обстоятелства около Нотариуса, отделно имаме вътрешна комисия, която има прерогативите да слуша такава информация и всеки министър е длъжен да я предостави. Този не я предостави“, добави той.

Според Ченчев това, което се случва, удря пряко по имиджа на ПП-ДБ заради сглобката, която направиха.

„Горд съм с моята партия, че категорично взехме решение изобщо да не участваме в преговори за никакви сглобки, а да разговаряме по национални приоритети. Всичко, което се случи впоследствие, ние го предугадихме. Други се хванаха на въдицата на ГЕРБ и сега си сърбат попарата“, коментира социалистът.

По думите му в момента тече предизборната кампания и ГЕРБ и ДПС няма да спрат, докато не се наложат над ПП-ДБ.

„В тази сглобка няма невинни. Те направиха така, че правителството да функционира като търг, на който се наддаваше за постове, за власт и за влияние. Това хората го усетиха – нека сега много добре да преценят, като видяха кой какъв е“, подчерта депутатът от БСП.

Според Иван Ченчев избори 2 в 1 е най-добрият вариант, за да се спестят 100 млн. лв. на държавата.

„Трябва колкото може по-бързо да се върви към опит да се направи някаква стабилност в страната. Но стабилност по такъв начин и с такива сглобки не може да има. Трябва да има надпартийно програмно правителство – без партийни лидери и ярки политически фигури. Всичко останало ще е още от същото“, смята той.

Ченчев коментира последните събития в Народното събрание, по време на които бившето управляващо мнозинство, след 4-часови дебати и парламентарни хватки, отхвърлиха внесения от БСП законопроект за колективните искове, целящ да даде достъп на хората до безплатни колективни искове и бърз съдебен процес.

„Вижте цинизъм – защото нямало доклад за второ четене. Това в правилника не е записано като условие. Но точно те да говорят за правила, след като 9 месеца със силата на мнозинството и газейки правилници налагаха своите решения –  е пълен нонсенс“, отбеляза Ченчев.

По думите му този законопроект е съгласуван с министерствата, минал е през обществено обсъждане и от една година отлежава в Народното събрание.

„Ето така управляващите процедират с проблемите на хората – не само, че не искат да ги гледат в зала, но и една година не влизат в дневния ред на комисиите. За тях те не са важни“, коментира социалистът.

И обърна внимание: „Когато трябва да се защитават нечии интереси, сглобката се сглобява. За колективните искове, когато трябва да защитават хората, са разглобени. А когато трябва да защитават хазарта – са сглобени.“

„ГЕРБ и ДПС предложиха предизборно 75 лв. за хората с пенсия до 526 лв. за Великден. Това обаче касае само 540 хил. възрастни хора и не е справедливо. „Възраждане“ предложиха 100 лв., но не е ясен произхода на тези средства.  Нашето предложение, за да има справедливост, е всички с пенсии до 526 лв. да получат по 100 лв., а всички над минималната пенсия – по 50 лв.“, каза още той.

„През тези 9 месеца тази абсурдна сглобка посегна на Конституцията заради личните си интереси. Тя узакони корупцията, като я облече в закони. Няма да ги търпим. Не могат да продължават да лъжат хората по този начин. Всички от сглобката са еднакво виновни българският народ да е отвратен от политиката и отново да е изпратен на избори“, заключи Иван Ченчев.