Мая Димитрова: БСП последователно отстоява хората да имат защита срещу монополите

Апр 04, 2024 Новини БСП в медиите 0 443

04.04.2024

„Предизборната кампания започна от момента, в който стана ясно, че сглобката няма да успеят да направят ротация и правителство. И ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ започнаха да се надцакват помежду си. БСП не е влязла и няма да влезе в това предизборно надцакване, защото всичко, което предлагаме е наша последователна политика“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Мая Димитрова пред БНТ тази сутрин и даде примери:

„Още при обсъждането на бюджета ние от БСП предложихме да се предвидят такива добавки. Тогава управляващите категорично го отхвърлиха. Сега, същите тези, които отхвърлиха нашето предложение – от ГЕРБ внасят такъв законопроект. Това е популизъм. Ние последователно продължаваме да работим, това, което сме правили и преди изборите“, посочи народният представител от „БСП за България“. И добави:

„БСП между първо и второ четене ще направим наше предложение всички пенсионери да получат добавки, според това какъв е размерът на пенсиите им. Обмисляме това да бъде вкарано в закон, за да не зависи от волята на управляващите и не се спекулира с него преди избори, пенсионерите да получават безусловно тези добавки“, подчерта Мая Димитрова.

За поставения от БСП въпрос за защита на потребителите с внесения законопроект за колективните искове, тя посочи:

„Това е важен за гражданите законопроект. Ще дам пример с мобилните оператори, които едностранно обявиха, че увеличават таксите. Това е неравноправна клауза. Действащото законодателство за колективните искове не е пълно и не всеки потребител може да се възползва. Сега се въвежда възможността, освен сдруженията, колективни искове да завежда и Комисията за защита на потребителите. Освен това, не се плаща такса и производството е по-бързо. Този законопроект е свързан и с транспониране на европейското в българското законодателство“, посочи аргументи народният представител от БСП.

Мая Димитрова бе категорична: „И това е битка, която водим от години – срещу произвола на монополистите. Ще припомня, че председателят на БСП Корнелия Нинова зададе въпрос към премиера, тъй като държавата не предприема никакви действия за защита на хората“.

Народният представител от социалистическата партия припомни, че този законопроект не е на БСП – той е на Министерски съвет и е внесен на 23 април 2023 г. Гледан е на първо четене в края на февруари 2024 , минал е и през правна комисия и през зала:

„На първо четене всички подкрепиха този законопроект. Вчера, изведнъж се оказа, че търсеха всякакви възможности за процедурни хватки, за да не може да влезе. Надежда Йорданова от ПП-ДБ каза, че не му е времето сега. Но се оказа, че през „Преходни и заключителни разпоредби“ на предложения законопроект в ГПК предлагат създаване на нова глава, с текстове, които преповтарят това, което искат да отпадне от законопроекта. На практика тя отрича законопроекта, но прави същите предложения чрез „Преходни и заключителни разпоредби“ в същия законопроект.

„В предизборната кампания ще кажем на българските граждани, това, което казваме и с работата си по време на мандата – без значение дали сме в управление или в опозиция. Ние сме последователни и принципни в политиките си и това, което обещаем пред хората – го изпълняваме“, заяви Мая Димитрова в отговор на въпроса за кампанията на БСП и предстоящите избори.