Социалисти от няколко области почетоха 80 години от провеждането на Балванската битка

01.04.2024 г.

Социалисти и антифашисти от областите Велико Търново, Габрово и София почетоха 80-ата годишнина от провеждането на Балванската битка. Събитието събра над 200 души, които се поклониха пред героизма на Габровско-севлиевския партизански отряд, водил няколкодневни сражения с редовна войска.

Пред паметника цветя и венци поднесоха заместник-председателят на БСП и Народното събрание Кристиан Вигенин, народните представители Валентина Димова и Валери Митов, секретарят на НС на БСП Вяра Емилова, областният председател на БСП Мариана Бояджиева, общинският председател на БСП във Велико Търново Михаил Михалев, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица Огнян Стоянов, председателят на Общинския съвет в Сухиндол Борислав Вълев,председателят на БСП в Севлиево Станимир Стойчев, кметът на Балван Недьо Георгиев, антифашисти от няколко области, общински съветници, общественици и радетели за лявата идея. 

Гостите на честването бяха поканени от водещия Михаил Михалев пред паметника и получиха портрети на убити в битката партизани. Младежи разпънаха транспарант в чест на годишнината с надпис: „80 години безсмъртие! Помним!“. 

„Живеем във време на алчност и егоизъм. Живеем във време, в което общочовешките ценности нямат никакво значение. Живеем във време на лъжи, които тровят настоящето ни и още по-лошо - заличават националната ни памет. Вече повече от 30 години БСП е жертва на една необявена война, заради желанието ни да не забравим антифашистката борба. Нашите опоненти имат няколко основни цели. Искат да оправдаят и да забравим престъпленията на човеконенавистния монархо-фашистки режим, а след това да залеят с кал светлите страници от историята на БСП. Третата им задача е да ни накарат да забравим, че има по-голяма сила от силата на парите, че има идеали, които са по-големи от всичко“, обърна се към всички Кристиан Вигенин. 

Назад във времето се върна областният председател на социалистите във Велико Търново Мариана Бояджиева. 

„Ние имаме свидни спомени от нашите срещи тук. И още ни звучат в ушите словата на останалите живи партизани, които разказваха за битката. Историята на отряда и на антифашистката борба е история на саможертва и висши идеали. Те направиха така, че да измият срама от участието на България във фашистката коалиция“, каза Мариана Бояджиева. 

Историята на битката беше припомнена от народният представител Валери Митов. 

„С личен пример участниците в битката показаха, че саможертвата не е само думи, а и дела. Да ръководиш означава и да носиш отговорност. Те оставят в нашето съзнание и безграничната си любов към народа с героичния подвиг на своя живот“, каза Валери Митов. 

Валентина Димова припомни, че в историята на България има много дати и събития, които поставят основите на българщината. По думите ѝ едно от тях е именно Балванската битка. 

„Тук още въздухът трепери, нека помним подвига на тези герои и славата, която разнасят по тези земи, нека носим историята на нашия край и на нашия народ“, обърна се към всички Валентина Димова. 

Кметът на Балван Недьо Георгиев се обърна към младите и ги посъветва да четат пожълтелите страници, а не новонаписаната история. 

„Преди 80 години, тук, от южната страна, става една неравна битка между 22-ма смелчаци, които са тръгнали да защитават идеята за справедливост и благоденствие. Шест месеца след това тяхната идея става жива. Сега времената станаха такива, че някои се опитват да пренапишат историята под въздействието на други народи, чиято история е три пъти по-кратка от къщите на Арбанаси“, сподели Недьо Георгиев. 

Литературно-музикална композиция пред паметника представиха от Певческа група „Пролет“ към НЧ „Светлина“, а Певческа група „Армейски звуци“ и хорът „Тодор Арнаудов“ от НЧ „Нива 1898“ в Балван зарадваха с песните си всички присъстващи. 

С едноминутно мълчание бяха почетени и загиналите 11 партизани в битката, както и убитите в последствие пленени бойци от партизанския отряд.