Румен Овчаров: Главчев е верен войник на ГЕРБ – ще изпълни, всичко което му каже Борисов, нямайте съмнения

Мар 30, 2024 Новини БСП в медиите 0 512

ГЕРБ и ДПС ще купуват гласове – както са го правили. Това служебно правителство няма да гарантира честни избори

„На пръв поглед, в сбирката в НДК няма нищо ново – обикновено преди избори бивши звезди на БСП търсят поле или платформа, с която да се издигнат и да проверят народната любов. Така направи Първанов преди години, така направи Костадин Паскалев преди година и нещо, когато създадоха „Левицата”, така правиха Татяна Дончева, Мая Манолова, повярвали си, че и без БСП са фактори, които привличат народната любов от раз. Сега Сергей Станишев е опитва да направи това”.

Това заяви пред Георги Любенов по БНТ тази сутрин Румен Овчаров, член на НС на БСП и бивш председател на столичните социалисти.  

Тъжното, по думите му обаче е, че обикновено тези сбирки завършват с доста сериозна порция оплюване на самата БСП, т.е. процесът не върви само на платформа, но и на оплюване, на възможното за намаляване на резултата

„Всичките тези, които изредих, приключваха в последните поне 4-5 години с изявленията „БСП вече се договори с ГЕРБ, правителството е готово”. Като започнете от Елена Йончева, минете през Кирил Добрев, Пепи Витанов  и т.н. Този път Костадин Паскалев излезе и се изцепи, че не само сглобката е с ГЕРБ, но видите ли, Корнелия Нинова имала зависимости с Делян Пеевски. Това  вече е цинизъм - да обвиниш Корнелия и мен като член на НС, че сме се сдружили с Делян Пеевски”, коментира Румен Овчаров и припомни:

„При положение, че Паскалев много добре помни 2007 г. какъв беше скандалът: Тогава срещу мен и Корнелия излязоха Ангел Александров, Делян Пеевски и Ахмед Доган. И същите тези герои – Първанов и Сергей Станишев тогава, предпочетоха да подкрепят рекетьорите, вместо да застанат зад гърба на другарите си, мен и Корнелия. Ако тогава бяха застанали зад нашия гръб, много от нещата, които се случиха следващите години, включително и КТБ, и "Бултартабак" нямаше да се случат по този начин. И сега, този излиза и обявява, че Корнелия е зависима от Делян Пеевски”.

По думите на Овчаров, обаче това са подробностите: „Важното, което се случи на тази сбирка беше друго: Десетки пъти съм ги питал тези герои – добре де, искате да махате Корнелия, каква политика предлагате, какво различно предлагате, кое не ви харесва, кое не е ляво в това ,което тя прави – социалната политика, отношението за войната, джендър идеологията? Кое не и харесва, срещу кое сте против, кажете го? Не, мълчим си, ошумоляваме се”, каза още знаковия социалист и подчерта:

„Сега, изведнъж формираха тяхната алтернативна политика – и тя е много простичка:

БСП казва: БСП е партия, която пази историята, пази паметта на десетките хиляди загинали в борбата с срещу фашизма, милионите загинали във Втората световна война, пази паметниците - затова те са червена линия. Какво казва алтернативното, подкрепяйки Кирил Добрев и Иван Таков на същата тази сбирка: Да, това са червени линии, ама ако ни предложат няколко комисийки в СОС, ние може и да ги позагърбим.

БСП е партия, която 8 години се бори срещу модела „Борисов”, срещу корупцията, задкулисието, партия, която като обещава нещо – го изпълнява. И сега, какво ни казват те, от сбирката в НДК: Може, но ако ни предложите още 2 комисии и 6 000 лева на общински съветник заплата, и някои гаранции за бизнеса на някои наши другари, ние сме готови да загърбим тази работа”, посочи още Румен Овчаров.

За Ваня Григорова: „Да, аз съм направил страшно много, за да бъде Ваня Григорова нашият кандидат за кмет. И го правех, защото виждах в нея фигура, която може да даде тласък. Иван Таков стана председател, благодарение е на моите усилия, и на много други хора. Защото искахме София да даде знака за консолидация, за пътя, по който трябва да тръгне цялата партия. Те решиха да изтъргуват всичко това, което постигнаха на изборите”, заяви бившият председател на столичната организация на БСП.

„Бузлуджанци”: Аз приемам, че много от тях имат чисти подбуди, но само по себе си „Стани да седна” не е политика, то е доказателство, че ти нямаш алтернативна политика, не предлагаш нищо ново.

Румен Овчаров припомни 90-те години, когато започна промяната и в БСП, и в България и за това за какво са спорели Андрей Луканов и Александър Лилов: „Спореха дали БСП да бъде социалистическа или социалдемократическа, дали да бъде електорална или масова партия, преходът да бъде шокова терапия или постепенен. Днес, за какво спорят, какво ни предлагат тези хора? Освен, „Стани - да седна”?  Защо, с какво си доказал? Сега преди изборите ще сваляме Корнелия? Ако толкова сте загрижени за партията – решението е едно-единствено: стенете се и давайте да правим избори. Защото, очевидно вече за всички е, че няма друга партия в България, която истински да е алтернатива, на това, което се случва, която защитава националните интереси, не слугува на този или онзи, която се бори с корупцията, която има компетентни и кадърни хора, а не всезнайковци и дърдорковци, които ходят да приказват глупости.

На въпроса дишат ли „3-то мартенци”, „Бузлузжанци” във врата на БСП, Румен Овчаров бе с категоричен отговор:

„Не, аз вече го казах – има едно правило при тези, които варят ракия – от едни и същи джибри ракията става все по-лоша и по-калпава. Колкото и да ги джуркате тези, нищо ново няма да излезе. Аз затова им казвам – ако наистина мислят за партията си, да се вземат за ръце и да вървят да правят избори, а не да плюят партията си”.

Румен Овчаров отново подчерта: „Ако наистина тя ги вълнува, защото аз съм сигурен, че сред тези, които се бяха събрали в НДК, има десетки хора, които се грижат за партията си. Омразата към Корнелия не е нещо, което ще се реши на тези избори – това е нещо, което ще го решаваме след изборите. Аз съм човекът, който сигурно най-много е критикувал Корнелия – не съм й спестявал нищо. И все още съм жив и цял. Дайте да си свършим работата, защото лишаваме България от реална алтернатива, поради тези, абсолютно измислени вътрешно-партийни битки”.

Социалистът цитира Ницше: „След всеки политик, който върви нагоре, бяга едно куче, на име Его. Аз мисля, че в българската политика кучето Его бяга напред и политикът се влачи след собствения си интерес. Нека най-после излезем от този личен интерес и да видим националния интерес.

Румен Овчаров репликира водещия, цитирал прогноза на Антон Кутев за резултата на БСП за евроизборите: „А къде е Антон Кутев като го казва това? Какво работи, за да имаме повече от един евродепутат БСП? Като ходи да плюе партията си наляво и надясно, той помага ли за резултата?”

„Затова им казвам – дайте да си направим резултата, да върнем партията в кондицията, в която трябва да бъде, да дадем на държавата алтернативата, от която очевидно има нужда като видяхме какво се случва с тези сглобки, които ни се лансират непрекъснато. Това ли е моделът,по който искаме да върви България? И тогава ще решаваме след няколко месеца и проблема с лидера на партията”, категоричен бе социалистът и добави:

„Те трябва да разберат, че те не са „голямото добро утро” на партията, те не са първата категория, а тези, които избират Корнелия са някакви „куци коне”, както беше казал другаря Добрев, „куци коне”, които не знаят какво правят. Не, партията е тези, обикновените хора. И те са длъжни да направят нещо и за тях, а не само за собственото си его.

За сглобката: „Нали помните онази народна поговорка – Млада бях, излъгаха ме”. Тук случаят е: „Млада бях, излъгаха ме и то, два пъти”. Аз съм казал – характеристиките на това правителство бяха крещяща некомпетентност, патологичен слугинаж и неимоверна лакомия и корупция. Дълго време едната от тях – слугинажът, компенсираше другите, позволяваше им да скрият некомпетентността и лакомията си, защото основният ментор Посолството беше преценило, че ГЕРБ е политически неприемлива по определин причини. И затова трябваше да бъде спретната тази сглобка”, посочи Румен Овчаров.

Социалистът припомни: Нека не заравяме, че ПП-ДБ се провали на изпита, когато сами бяха във властта, в кабинета „Петков”, още тогава те показаха драстичната си некомпетентност и лакомията си. Спомнете си как беше решен въпорса с нашата позиция за Македония? Спомнете си какво се случваше с газопровода от Гърция, как го пускахме, спирахме, как прекратиха договора с „Газпром”, как платихме 1.4 милиарда по тази причина повече, как и колко пъти се опитаха да вкарат посредниците си. Още тогава беше ясно това. За съжаление, обаче управляващите от Посолството трябваше да сглобят правителство – и тогава ги накараха почти насила да направят правителство с ГЕРБ и ДПС”, посочи Румен Овчаров.

По думите му ГЕРБ са си изиграли играта: „Те вече са вече нормална релегитимирана политическа сила, докато тези герои сами се простреляха няколко пъти и то, директно в краката. Съдебната реформа свърши там, където започна – с отстраняването на излезлия от контрол Гешев, който можеше директно да заплаши добруването и на Делян Пеевски, и на Бойко Борисов. Слушам министъра Славов – държал се прилично Сарафов. Е, държи се прилично, защото ги изпра всичките. Конституционната реформа – сърбаме й сега попарата. Оставиха ГЕРб да си избере служебен премиер”, заяви Овчаров.

„Главчев го познавам – сериозен професионалист, но той е одитор, т.е с достатъчно стеснен мироглед и познания, според мен. И верен войник на ГЕРБ – може да нямате никакви съмнения, че ще изпълни всичко, което му каже Борисов.”, коментира избора на президента Радев за служебен премиер социалистът.

Той бе категоричен в думите си: „Основното ,което трябва да направи това правителство е да гарантира честни избори – нещо, което съм сигурен, че няма да направи. ГЕРБ и ДПС отново ще си купуват гласове, така както са правили многократно на миналите избори. Така, е ГЕРБ си свършиха работата и тук”, посочи Румен Овчаров и добави още един аргумент за оценката си на това защо се стигна дотук с управлението:

„Третото, с което се гръмнаха в крака ПП е София  - подлъгаха ги по най-елементарния начин, за да стане невъзможна промяната в София. Имам предвид промяната и реалната алтернатива на 17-годишното управление - всичките тези истории около Паметника на Съветската армия. ПП-ДБ си направиха всичко, което можаха, за да си скроят този номер”, посочи социалистът.

„Асен Василев смята, че е в ролята на някакъв ментор, а всъщност е „Хитрата сврака с двата крака”. Опитвайки се да излъже и този, и нози, и пети, и шести, и накрая той е излъганият. При това с безкрайно самочувствие. От другата страна имаме същото празно говорене. Ако трябва да сравним двете политически сили – в сферата на политическия слугинаж те са почти наравно, докато в другите две неща – ГЕРБ имат някакво предимство, изработиха ги. Но в политическия слугинаж се състезават. И  това е проблемът”, каза в отговор на въпросите на водещия Овчаров.

Бившият енергиен министър беше категоричен, че има няколко неща, които веднага трябва да бъдат спрени, защото те правят ситуацията необратима: „Първо – веднага трябва да спре процеса на изваждането на битовите потребители на свободния пазар. Никаква логика и причина няма”, заяви Овчаров и репликира водещия:

„Този 1 милиард за Фонда въобще не е за битовите потребители, Василев го набавя за топлофикациите на Христо Ковачки, за т.н комбинирано производство, за производителите на ел.енергия от ВЕИ-та с преференциални, гарантирани от държавата цени от 2011.2013 г, които са основно гербаджийски фирми”, заяви Румен Овчаров, като добави:

„Плюс за нагнетения газ в Чирен, който е на особено високи цени. Така, че това пак са техните далавери, защото там е нагнетен газ, на скъпи цени, не на мои фирми, а на фирми, които са свързани с ПП – тези, които унищожиха „Булгаргаз”.

По думите му третото, което трябва да бъде спряно веднага са проектите на „Булгартрансгаз” – защото „Булгартрансгаз” и компанията му от тръби и тръбопроводи се превърнаха в новите магистрали, заравят се едни пари и никой не разбира защо се заравят.

Румен Овчаров посочи „Чирен” като заяви:  „Нищо няма да се случи там, заменят наклонените сондажи с вертикални и печелят 100 милиона. Сeга започват някакъв тръпбопровод юг – на север ще пренасяме газ. Ама когато Дания и ГЕРБ правеха „Турски поток”, направиха процедури,  за да видят какви са нуждите, какви са потребностите, кой ще плаща това. Не, сега вече 200 милиона сме дали и започваме да копаем – а кога ще се върнат парите от тръбопровода със Сърбия? Защо ги закопахме там 250 милиона? За да могат едни фирми да влачат фирмите с пари”, реагира в коментара си бившият енергиен министър.