Мая Манолова: Изборният кодекс създава условия за груби манипулации на предстоящия вот

„Изборният закон, който прие ГЕРБ, се оказа врата в полето", отбеляза депутатът от ПГКБ Мая Манолова на брифинг в парламента

„Изборният закон, който прие ГЕРБ, се оказа врата в полето", отбеляза депутатът от ПГКБ Мая Манолова на брифинг в парламента. Тя заяви, че приетият Изборен кодекс и новите правила създават условия за груби манипулации на предстоящия вот. Като пример Манолова посочи промяната на адресните регистрации. „Какво значи 50, 100 или 200 новорегистрирани избиратели в малките села и общини на България", попита риторично Манолова. Според нея е фрапираща цифрата в община Троян, където новорегистрираните избиратели са 500.

Мая Манолова цитира данни от „морските" общини, в които се наблюдават големи промени на избирателните списъци: „В Свети Влас има 289 нови избиратели, в Несебър 588, а за сравнение в Созопол има само 55". Сравнявайки резултатите, Манолова заяви, че няма как резултатите да се обяснят с предстоящия сезон.

Депутатът изтъкна, че ключови за териториалното преразпределение са били два периода, които са изключително важни за предстоящия вот. Първият период е от 1 септември 2010 до 31 септември 2011 година. Манолова обясни, че в този период в много общини са променени адресните регистрации на общо 78 000 български граждани. Вторият период според Мая Манолова е бил от 31 януари до 22 юни, в който българите, променили адресната си регистрация, са били 155 000 души.

„Фактът, че парламентът е разпуснат означава, че и държавата е разпусната", коментира още Мая Манолова. „Това което се случва няма как да не разтревожи всеки нормален човек", заяви Манолова след поредния инцидент, при който, с димки бе атакуван парламента. Тя определи като изключително тревожна ситуацията и припомни, че парламентът като институция има едва 5% одобрение сред българските граждани. „Това е резултатът от работата на правителството и председателя на парламента Цецка Цачева - да понижи, да разсипе рейтинга на българския парламент", възмути се Манолова.

Депутатът определи като пълна безотговорност факта, че Народното събрание и министрите от правителството са в отпуск. „Управляващите се правят, че нищо не се случва, както правят и с всички важни проблеми в държавата", изтъкна Манолова и допълни, че „избори се правят от партии, а не от институции".