Ивайло Калфин: България трябва да убеди европейските си партньори, че страната ни може да има своя принос за Шенгенското пространство

Окт 07, 2011 Новини БСП 0 1097

България трябва да убеди европейските си партньори, че страната ни може да има своя принос за  Шенгенското пространство

България трябва да убеди европейските си партньори, че страната ни може да има своя принос за  Шенгенското пространство. Това заяви кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин пред журналисти след срещата си с посланици от ЕС. „Време е да започнем да изграждаме доверие в европартньорите ни и да привличаме тяхното участие, така че да се види, че България е готова за Шенгенското пространство", изтъкна Калфин. По думите му това става с много работа, а не с политически декларации и медийни изявления. Кандидатът на БСП за президент напомни успеха на България при предишното правителство, в което той беше външен министър. Тогава договорът за членство на страната ни в Европейския съюз беше ратифициран от всички членки на Съюза.

Според Калфин България първо трябва да укрепи икономиката си и след това да се кандидатира за еврозоната. По думите му липсата на конкурентоспособност е основен проблем за страната ни, а намаляването на чуждите инвестиции не е въпрос на кризата, а на лошата атмосфера, създавана управляващите. Калфин е убеден обаче, че страната ни не може да се дистанцира от дебатите за бъдещето на еврозоната, най-малкото защото икономиката й е свързана с европейския пазар.

По отношение на „Катуница" пред медиите Калфин напомни позицията си, че случаят  говори за липса на доверие на хората в институциите. За интеграцията на ромите Калфин изтъкна значението на образованието и възможностите за намиране на работа. Това по думите му става чрез социални програми и инициативи от частния бизнес. „Ромската интеграция е въпрос на държавна политика", убеден е кандидатът на БСП за президент.