Гуцанов за обществената поръчка за „Чирен“: Дано не се изтърват нещата, както стана с „Боташ“

23.03.2024 г.

За технологично компрометиране на подземното газово хранилище „Чирен“ поради непрофесионални и съмнителни действия на ръководството на „Булгартрансгаз“ алармира народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна.

„Към момента върви някакъв полутъмен процес на разширяване на газохранилището. Никой не знае как е определен общият размер на инвестициите в този стратегически за България и за Балканите обект. Не се знае дали „Булгартрансгаз“ е инвестирал в извършване на предварително проучване за определяне на общия размер на инвестициите, което е  задължителна практика в газовия бранш. Не се знае дали е извършен предварителен финансов анализ за разширяването и не се знае каква ще е степента на възвращаемост на извършените инвестиции. Не се знае и при какви тарифи за съхранение на природен газ са направени изчисленията“, подчерта Гуцанов.

Той направи справка, че ако се прилага досега утвърдена от КЕВР тарифа 0,60 лв. на мегаватчас, то инвестицията ще се върне след около 100 години, което по неговите думи е абсурдно.

Народният представител от БСП също попита за сондирането на десет експлоатационни наклонени насочени сондажи и три наблюдателни вертикални, които впоследствие са променени от изпълнителя на 10 вертикални сондажи.  

„Това е с около 45% по-евтино, т.е. от дадени 221 млн. лв., трябва да бъдат върнати от изпълнителя 90 млн. лв. Това направено ли е?“, обърна се Гуцанов към енергийния министър в оставка.

Относно съображенията, изложени от социалиста относно обществената поръчка на „Булгартрансгаз“, министър Радев съобщи, че АДФИ е сезиран за възможно технологично компрометиране на проекта по разширяване на газохранилището, а за евентуални корупционни практики, е сигнализирана Комисията за противодействие на корупцията. 

„Аз съм удовлетворен от действията, предприети от Министерството на енергетиката. Това, което много ме притеснява е, че по този начин започнахме разговора относно „Боташ“ преди 9 месеца, стигна се до парламентарна комисия, но договорът е така или иначе в сила и най-вероятно не може да бъде поне малко подобрен за нашата страна. Дано не се изтърват нещата с „Булгартрансгаз“, защото това, което се случва с тази обществена поръчка, не е нормално“, реагира Борислав Гуцанов на отговора на министъра.