БСП към социалния министър: Увеличете разхода за „Топъл обяд“, бедните не са второ качество хора

22.03.2024

Ще бъдат ли актуализирани – следвайки инфлацията, стойностите на единица продукт „топъл обяд“ по операция „Топъл обяд“ към Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г.? 

Този въпрос зададе народният представител от „БСП за България“ Деян Дечев на министъра на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова по време на парламентарен контрол. 

Дечев уточни, че социалната програма е много важна за общините, но е още по-важна за хората, които имат временни или постоянни затруднения в ежедневното си изхранване. По думите му, в настоящия програмен период стойността на единица продукт „топъл обяд“, който включва супа, хляб, основно ястие и поне веднъж седмично десерт, е в размер на 3,30 лв., актуализиран от 2,90 лв. миналата година, при положение че цените на основните хранителни продукти са се увеличи в много по-голям размер.

След като министърът не даде категоричен отговор на въпроса, бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков заяви: „За мен няма как да има пълноценно хранене на цени по-ниски от 5-6 лв. При условие, че хранене в евтин ресторант закусвалня в началото на 2024 г., според статистиката, са необходими 15 лв. Хората, които ползват програмата, макар и бедни, не са второ качество хора, а доставчиците не са длъжни на общината, за да работят на загуба. Актуализацията на единицата разход по програмата е наложителна, ако искаме тя да изпълнява основната си цел – да подкрепя хората и семействата с ниски доходи или без всякакви доходи у нас.