БСП за строежа на АЕЦ „Козлодуй“: Абсурден договор без цена и неустойки – категорично не на такъв проект

Винаги сме били „за“ развитието на ядрената енергетика, но това ще бъде поредната кражба – категоричен е Борислав Гуцанов

Ако „Уестингхаус“ отново фалира, какво ще стане с парите на българските граждани, попита проф. Гечев

„Щях да се учудя, ако една седмица сте пропуснали да вкарате в парламента решение, което да е против интересите на страната ни.“ Така се обърна към управляващото мнозинство народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна. 

Във връзка с гласуването за ратификация на споразумението със САЩ за строеж на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, той попита: „Имате ли морално право в ситуация на разпадащ се кабинет да вземате такова решение, което касае бъдещето на енергетиката ни и на националната сигурност на България?“ 

Гуцанов призова залата за чуваемост: „Има само една централа в света, която използва тази технология – AP1000, във Вогъл, която заработи преди 6 месеца. Там започнаха със същите думи, които се говорят в момента в страната ни – че ще струва 14 млрд., а стигнаха до 30 млрд. Вчера в пленарна зала се води дълга дискусия дали Асен Василев е взел или не е взел 1 млрд. от енергийната сигурност, а в момента става дума за близо 30 млрд. и то долари. Всички сте наясно, че те не могат да бъдат изплатени.“ 

„Защо помежду си се наричате мафиоти, вие си знаете, но дано да не вземете това мафиотско решение, с което ще задължите страната ни за десетилетия напред. И другото, което е още по-лошо – това ще е черна дупка, в която парите ще потънат и дори няма да бъде изградена ядрената мощност“, каза социалистът. 

„БСП сме тези, които винаги сме били „за“ ядрената енергетика и бяхме тези, които събраха над 780 хиляди подписа за нейното развитие, но искаме реални действия, а не поредната кражба“, заяви Гуцанов. 

По думите му това решение ще задължи България за десетилетия напред и ще бъде поредната черна дупка, в която парите ще потънат без дори да бъде изградена ядрената мощност.    

„Спрете се, не унищожавайте българската енергетика“, призова от трибуната Гуцанов. 

„В момента българският парламент прави нещо уникално – ратифицира споразумение между два субекта, единият от които няма нищо общо с фирмата, която трябва да изгражда двата ни реактора в Козлодуй. По каква логика  се подписва споразумение със САЩ за канадска фирма, каквато вече е „Уестингхаус“?“, обърна внимание депутатът от БСП проф. Румен Гечев. 

Той обясни, че ако фирмата фалира, както го е правила няколко пъти досега, и зареже проекта с милиарди, американското правителство по конституция няма право да дотира канадска фирма. 

„Какво ще стане тогава с българския проект и с парите на българските граждани?“, попита проф. Гечев. 

Той отбеляза, че споразумението, според което фирмата се избира без конкурс, е грубо нарушение на европейските принципи за пазарна конкуренция за обществени поръчки. 

„Ние тук приемали ли сме Закон за обществените поръчки? Правят ли се обществени поръчки от държавните институции за закупуване на кафе, моливи и хартия – правят се. По каква логика ние ще подписваме договор, в който не пише колко ще струва проекта“, каза още Румен Гечев. 

И заключи: „Абсурден договор, няма цена, няма неустойки – категорично не на такъв проект.“