Свиленски към ГЕРБ: Отричате правителство, което е ваше и министър, когото си избрахте – да, лудост е!

Когато Асен Василев беше министър с гласовете на БСП – имаше социална политика, увеличение на доходи и пенсии, ръст на икономиката. Когато вие започнахте да го подкрепяте – се стигна до тази лудост, репликира гласовете отдясно социалистът

„Вижте в каква шизофренна ситуация ни поставяте отново“, каза в реплика към ГЕРБ зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски и цитира Радомир Чолаков: 

„9 милиарда за 9 дни изхарчени от Асен Василев – несъбираеми вземания, фалшиви държавни отчети, фалшифициране на данни. Не виждате ли система за тази лудост“ – задавате въпроса Вие.

Ами, виждаме лудост зад тази система, г-н Чолаков. Защото Асен Василев е министър, благодарение на Вашия глас. Вие избрахте Асен Василев за финансов министър. Вие подкрепяхте Асен Василев за финансов министър. Вие 2 пъти спасихте правителството, г-н Чолаков. Ние 2 пъти искахме вот на недоверие и вие не го подкрепихте. И ако искахте – трябваше да го направите“, заяви Свиленски. 

Той продължи с думите си към ГЕРБ: „И не само това – след като разкрихте тази лудост, само преди 3 дни предложихте отново Асен Василев за финансов министър. Само преди 3 дни го прочетохте в президентството като финансов министър. Е, как да обясним на българските граждани, че в тази държава се случват логични неща? Констатирали сте ги всичките тези неща и преди 2 дни го предлагате за финансов министър?“, реагира социалистът. 

„Парламентарната група на ГЕРБ е отговорна, защото благодарение на тези 69 гласа Асен Василев беше министър 9 месеца“, категоричен бе Свиленски. 

И в  отговор на подхвърлена реплика заяви: „Когато Асен Василев беше министър с гласовете на БСП, ставаше дума за социална политика. Ставаше въпрос за повишаване на доходите, за повишаване на пенсиите, за ръст на индустрията. Така беше когато БСП подкрепяше Асен Василев“, посочи зам.-председателят на социалистите и веднага даде контрапункт, обръщайки се към ГЕРБ: 

„Когато вие започнахте да го подкрепяте, се стигна до тази лудост. За която съм съгласен. Но отговорността е ваша. И се учудвам, че от тази трибуна толкова приказки бяха изприказвани срещу това правителство, а то е вашето правителство. И вие го предложихте същото преди 3 дни. И чакаме от председателя на НС да бъде внесено за гласуване “, завърши репликата си към ГЕРБ Свиленски.