Драгомир Стойнев: От бързането на управляващите с либерализация на пазара на ток ще пострадат хората

21.03.2024

„Либерализацията на енергийния пазар от 1 юли тази година не е наложителна и тя ще доведе до хаос.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. 

Той обясни, че това означава, че от 1 юли НЕК вече не е обществен доставчик и няма как да се прави енергийния микс с въглищните централи. 

„Една въглищна централа вече затвори и никой освен БСП не повдигна въпроса какво се случва с хората в нея и къде ще намерят те препитание. Управляващите замълчаха”, припомни Стойнев. 

Социалистът подчерта, че в момента сме в абсурдната ситуация, при която се затварят въглищни централи, изнасяме въглищата за Северна Македония и Сърбия, които произвеждат енергия, замърсяват околната среда, а ние след това я купуваме от тях. 

„Как да сме конкурентоспособни, когато слагаш един данък от 55 евро, при положение че сме намалили нашите емисии спрямо 90-та година с 43%? Тоест, този модел е мъртвороден. Той трябва да бъде премахнат и още утре ще внесем законопроект, който ще забави с една година тази либерализация”, каза народният представител от БСП.  

И се аргументира: „Никъде в европейската директива не пише, че либерализацията трябва да се направи през 2024 г. Затова да я отложим с една година и да изготвим един добър модел, за да не пита бизнесът къде са парите и хората да са спокойни, че цената на тока няма да се увеличи.”

Стойнев обърна внимание, че заради това бързане за либерализацията, само за да се вземат парите от ПВУ, ще пострадат хората. 

„Проблемът е, че Асен Василев взе парите за премии на производителите от Фонда за енергийна сигурност, и сега в него няма достатъчно средства. И председателят на КЕВР трябва да реши – да ги даде на бизнеса или на хората. Ако не даде на бизнеса – производителите фалират и хората остават на улицата. Ако не компенсира хората – сметките им за ток се увеличават. Това се получава, когато не разбираш и правиш един погрешен модел”, каза Драгомир Стойнев.