БСП: Искаме отлагане на либерализацията на пазара на ток за семействата

21.03.2024

„Внасяме закон за отлагане на либерализацията на пазара за цената на ток за домакинствата с една година – вместо от 1 юли тази година да влезе в сила от 1 юли 2025 г. Всички прогнози, които правят експертите показват, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване цената на тока до 20 %. Има стотици хиляди семейства, които не могат да поемат този нов удар в цените – и бедни, и работещи бедни, и пенсионери“.

Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

По думите й в енергетиката е пълен хаос, фондът, който трябва да компенсира увеличението на цената е изпразнен и ако веднага и сега либерализацията влезе в сила, това крие огромни рискове. „Включително за икономиката, включително и за еврозоната. Защото увеличението с 10 % на цената по прогнози на експерти води до повишаване и  на инфлацията с 1 %. А това ще се отрази изобщо на целия план за развитието на България“, заяви Корнелия Нинова.

БСП внася закона и ще настоява много бързо да се гледа в зала, категорична бе лидерът на българските социалисти.

Нинова добави, че в БСП знаят какви аргументите ще се дадат от другата страна това да не се случи: че това е ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)  и би попречило на усвояване на средствата от плана. Но обърна внимание на факта, че в Плана в директивата, която регламентира тези отношения  - няма дата и година, в която трябва да  се приеме. „Там е казано, че трябва да започнем процеса по либерализация, но не е фиксирано кога това да се случи. Всяка държава трябва да прецени кога да го направи. Ние смятаме, че в момента това би било огромен риск – за нарастване на неравенствата, за бедните хора, за работещите и за икономиката, включително. Затова ще искаме много бързо да се гледа в зала този закон“, заключи лидерът на БСП.

Народният представител от „БСП за България“ и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев припомни: „Когато се представяха тези промени в Закона за енергетиката, БСП бяхме категорично против. Категорично против, защото това правителство е некомпетентно да направи подобна реформа и хаосът в момента е пълен“.

Стойнев бе категоричен, че БСП отказва хората да страдат заради тази некомпетентност на управляващите. „Самите ЕРП-та заявяват, че нямат достатъчно свеж ресурс, който да вложат, така че да не се увеличи цената за домакинствата. Фондът за сигурност на енергийната система, за съжаление, е изпразнен, пак заради некомпетентното управление, защото голяма част от парите отидоха да покриват дефицита на министъра на финансите. И сега обикновените граждани трябва да заплатят това увеличение на цените, защото няма кой да ги поеме  - отново ще кажа, заради некадърността на управляващите“, заяви народният представител от БСП.

„Този политически хаос, който за съжаление, се задава, ще бъде понесен от българските домакинства. Затова ние от БСП предлагаме докато няма ясен механизъм, докато не стане ясно как крайната цена за битовите потребители ще бъде компенсирана – да не се прибягва към тази прословута реформа“, заяви Драгомир Стойнев.

По думите на социалиста реформата е била направена единствено за да се усвоят средства от ПВУ. „Тази реформа не е за доброто на българските граждани – не е домакинствата да имат по-евтина ел.енергия, а единствено и само да се вземат едни пари от Брюксел, да се върже бюджета, а пък домакинствата да патят цената. Ние от БСП сме категорично против. Самият факт, че никой не знае как ще изглежда фактурата, която всеки един ще получи, каква част ще плати държавата, каква – битовите потребители, показва ясно, че никой в момента не работи. Ние сме категорично против хората да понесат увеличението на цената заради некадърността на това управление“, заяви Драгомир Стойнев.

Той подчерта, че БСП има ясна позиция в предизборната си платформа за Европейския парламент – трябва да има преразглеждане на Зелената сделка. „Защото, по един нечестен начин българските производители плащат скъпи емисии, при положение, че ние сме намалили спрямо 90-та година нашите емисии приблизително с около 43 % . Не може в Европа едни държави да страдат повече, за това че други не са изпълнили своите ангажименти. Зелената сделка трябва да бъде цялостно преразгледана“, заключи Стойнев.