Борислав Гуцанов: Тези Народно събрание и Министерски съвет са изчерпани – решението е предсрочни избори

Мар 20, 2024 Новини БСП в медиите 0 392

20.03.2024 г.

„Такъв цирк, на който сме свидетели през последните дни, не сме виждали досега. Подобни изстъпления над българския народ не съм очаквал, че могат да се случват. Това е срамно – не са преговори, а пазарлъци.“ Така коментира последните събития от опитите за формиране на правителство народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов пред Евроком.

„Как си представяте, че могат да работят заедно в бъдещ кабинет – да наричаш своя евентуален началник „красивото лице на мафията“? Това излиза извън рамките на здравия разум. Тези Народно събрание и Министерски съвет са изчерпани – единственото решение са предсрочни избори“, подчерта той.

Социалистът обърна внимание и на решенията през последните 9 месеца, взети от управляващите, които, по неговите думи, застрашават националната сигурност на България.

„Ние суверенна държава ли сме или не – това е въпросът, който трябва да си дадем след взетото от Народното събрание решение за строеж на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Подписа се споразумение, според което правителството на САЩ е това, което взема решения кой да изгражда атомната електоцентрала, по каква технология и на каква цена – без търг и конкурс, нарушавайки българското законодателство“, посочи депутатът от БСП.

В предаването „Делници“ той обясни, че технологията AP1000, по която ще се строи, я има само в американската централа във Вогъл. И обърна внимание, че да строят по тази технология са се отказали Великобритания, Чехия и Унгария.

„Ние експериментална площадка ли ще ставаме? И още – информацията, че централата щяла да струва 14 млрд. – така са започнали и във Вогъл и е стигнала до над 30 млрд. Десет години се говореше, че 5 млрд. са много за Белене и проектът не може да бъде изплатен, а сега 30 млрд. е рентабилен проект? Това ще бъде една черна дупка за крадене на пари. Най-лошото е, че дори няма да бъде реализирана централата, а тези пари ще бъдат откраднати от българския народ“, каза още Гуцанов.

Той коментира и темата с подписания от служебното правителство на президента Радев договор с турската компания „Боташ“, който, по инициатива на БСП, се разследва от парламентарна комисия.

„Вместо директно от Русия, България вземеме 1,850 млрд. куб. м руски газ от Турция. Вземаме 1 млрд. куб. м азерски газ, който е на 50% руски. Вземаме и 1 млрд. куб. м от Гърция, който също е руски. Като ги съберем, се получава 3,850 млрд. кубика, а миналата година България има потребление от 2,6 млрд. Тези допълнителни 1,250 млрд. обаче трябва да ги плати българският народ, защото договорът с „Боташ“ е направен така, че ползваш или не ползваш – пащаш. И е сключен за 13 години. В момента плащаме по 486 хил. долара на ден – това е колосална сума. Надявам се, че прокуратурата ще започне разследване по този договор, за да се разбере кой е ощетил България“, заяви Борислав Гуцанов.

„Аз благодаря на варненци, че ни подкрепиха, защото битката срещу вятърните паркове в Черно море бе започната от групата на БСП в Народното събрание“, изтъкна Гуцанов.

По думите му вносители на скандалния законопроект са неправителствена организация, с подкрепата на ГЕРБ и ПП-ДБ, което също е нещо нечувано.

„Внопсителите направиха опит за среща в Народното събрание и бяха буквално изгонени от залата. Същите тези хора се опитаха да направят втора подобна дискусия и във Варна – не само, че не я направиха, но и срамно се изнесоха от града като видяха рибарите, хотелиерите и хората, които бяха против този закон, да заобграждат хотела, в който тя трябваше да се състои“, разказа Гуцанов.

И повдигна въпроса как кметът на града е бил предвиден да открие тази среща, при положение че Общинският съвет на Варна е взел решение против ветропарковете – отново по предложение  на БСП.

„Това беше един гнусен опит да бъдат силно застрашени българските черноморски туризъм и рибарство“, категоричен бе Борислав Гуцанов.