Иван Ченчев: Не може ОССЕ да отчита намесата на служебния кабинет в изборите, а СЕМ – не

В доклада на СЕМ няма нищо и за липсата на плурализъм в обществените медии – няма да го подкрепим, каза депутатът на БСП

„БСП ще гласува „против“ отчета на Съвета за електронни медии за 2022 г.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев.

От парламентарната трибуна той посочи доводите за това: „Ще ви обърна внимание на датата 19 септември 2022 г., когато Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която беше изпратила своя мисия за изборите в България, произнесе следното становище: „Критичните изявления на президента Радев и назначения от него служебен кабинет са разпознаваеми в предизборна среда и това е повлияло на изборните резултати.“  

Ченчев посочи, че тогава от СЕМ са заявили, че тъй като служебното правителство не е пряк участник в изборите, затова нямало посочени действия в отчета им. 

„Но съгласете се, ако тези, които администрират едни избори или какъвто и да е процес в България и го нарушават и няма никакъв контрол, кой после е виновен и къде ще бъде отчетено това? Защото към този момент няма Народно събрание и няма към кого да се отчитат представителите на правителството“, подчерта народният представител.

По неговите думи в отчета на СЕМ не е отбелязана липсата на плурализъм в обществените медии. 

„За сведение, ще ви дам за пример справка по отношение на една новина, съобщена за една партия от националното радио с прилежащи към нея в един и същи ден още 16 новини – без да се даде право на отговор, без никакво друго мнение, освен едностранчиво - и то 17 пъти да се спомене защитата само на една единствена страна“, обърна внимание Иван Ченчев.

„Това, което СЕМ представя пред нас като отчет, не казваме, че не е професионално, но по някои теми се гледа твърде едностранчиво, с което няма как да се съгласим. Още повече, когато става дума за избори, за ваксини, за военни действия“, каза още той и добави: „Да не говорим за това, че някой иска да сваля предаване или генерален директор да казва „протестите ще спрат като спрем предаването“ и прочие – неща, които са опасни за демокрацията.“ 

Иван Ченчев обърна внимание и на това, че към онзи момент са проведени 3 заседания на СЕМ за избор на генерален директор на националната телевизия и до ден днешен такъв не е избран, което според него говорило за вътрешни проблеми в самия Съвет за електронни медии.