Кристиан Вигенин: Политика за българите в чужбина трябва да се прави заедно с тях, а не въпреки и без тях

Трябва изцяло нов закон, а не да предлагате най-лесното решение, за да си го отбележете като изпълнено, обърна се към управляващите депутатът от БСП

„За 9 месеца не успяхте да измислите нищо съществено за българите, живеещи извън Република България и стигнахме до това да предлагате най-лесното, за да го отбележете като изпълнено в програмата си – създаване на координационен съвет.“ Така се обърна към управляващите заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от БСП Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна.

Според него българите, живеещи в чужбина се нуждаят от изцяло нов закон, който да е работещ, а не от нова административна структура.

„Такива координационни съвети се правят, когато има нужда от координация на някаква политика, която няма орган да я координира. В случая имаме Агенцията за българите в чужбина – една утвърдена административна структура, която би могла да бъде засилена и по-добре финансово обезпечена. Правенето на дублиращи структури няма да подобри дейността, когато няма политика“, подчерта той.

Като бивш министър на външните работи, Вигенин обясни, че нужда Агенцията за българите в чужбина да бъде под шапката на Министерството на външните работа наистина е имало, за да може самият министър на външните работи да гарантира координацията и провеждането на тази политика. Но изрази съжаление, че поредица от министри не се проявили особен интерес България да има активна политика към българите в чужбина.

„Аз виждам и по-голям проблем в това, че  вместо да направите така, че Националният съвет за българите, живеещи извън Република България да заработи и да ангажирате българите в чужбина във формирането на политика за тях, вие сега ще го изместите с един координационен чисто административен съвет, който няма да отчита мненията и интересите на сънародниците ни зад граница, което аз смятам за напълно погрешно. Политика за българите в чужбина трябва да се прави заедно с тях, а не въпреки и без тях“, категоричен бе Кристиан Вигенин.