БСП-Варна: Варна каза твърдо “не” на перките в морето

Стотици, сред които и местните социалисти, излязоха на протест срещу лобисткия законопроект, който ще унищожи рибарството и туризма

БСП-Варна подкрепя стотиците варненци, представители на рибарите, туристическия бранш и екоорганизации, които се събраха днес, за да изразят своето несъгласие със Законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства.

Сборният пункт бе хотел „Димят“, където трябваше да се проведе кръгла маса организирана от Центъра за изследване на демокрацията, по повод изграждането на Вятърни електроцентрали в морето. Оказа се, че в последния момент организаторите са решили срещата да се състои в онлайн формат, но линкове за достъп нямаше.

Народния представител от БСП Борислав Гуцанов отново заяви категоричната позицията на БСП „против“ перките в морето с думите: „Изграждането на ВЕИ в Черно море е безумно, а вносителите на законопроекта са абсолютни лобисти, защитаващи единствено и само частни бизнес интереси. Ако се приеме този закон, се рискува унищожаване на рибарството и туризма на България“.

С автошествие недоволните пристигнаха пред сградата на общината, за да поискат среща с кмета Благомир Коцев. След едночасово „умуване“ дали да ги приеме или не, той все пак склони и ги покани в зала „Пленарна“. Протестиращите настояха той да излезе с ясна позиция „за“ или „против“ спорния законопроект. Кметът ги увери, че ще изпълни волята на варненци, заставайки зад декларацията на Общинския съвет за оттегляне на законопроекта за възобновяеми енергийни източници в Черно море.

Припомняме, че по предложение на Димитър Чутурков, общински съветник от Коалиция „БСП за България“, ОбС-Варна на свое заседание взе решение за подкрепа на местния бизнес в борбата срещу изграждането на вятърни електроцентрали в акваторията на Черно море. 

В края на срещата Гуцанов благодари на протестиращите за будната гражданска позиция, с която подкрепят всички народни представители, които са гласували ПРОТИВ законопроекта в НС.