Таско Ерменков: В ГЕРБ се бяха сбили две крила кой да строи „Турски поток“, ощетявайки България с 2,5 млрд. лв.

Мар 17, 2024 Новини БСП в медиите 0 400

Крайно време е да се сложи край на профанирането на българската политика и да се премине към предсрочни избори, заяви членът на ръководството на БСП

„Либерализацията на пазара на електроенергия за потребителите ще доведе задължително до повишаване на цените и не е моментът сега, когато доходите на хората са много далеч зад европейските, да въвеждаме европейски практики за ценообразуване, които неминуемо ще доведат европейски цени у нас.“ Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в предаването „Неделя 150“ на БНР.

По неговите думи министър Асен Василев си „играе“ с икономиката на България, прехвърляйки 1 млрд. лв. от Фонд „Сигурност на Електроенергийната Система“ в държавния бюджет, за да отговаря на изискванията за влизане в еврозоната.

„От БСП отдавна сме казали: ще влезем в еврозоната, но тогава, когато сме готови. В противен случай, ще компрометираме както самата идея за еврозоната, така и стремежа на държавата да се развива нормално“, подчерта Ерменков.

Според него вертикалният газов коридор, който беше тема на Народното събрание през седмицата, е още една инвестиция, при която България със свои пари решава чужди проблеми без да има възможност да се възползва от нея.

„По същия начин в момента „Турски поток“, който също беше построен с български пари, транзитира газ за Европа, но ние не можем да се възползваме от този транзит – още повече, че в края на тръбата цените на газа са много по-ниски, отколкото са в България“, обърна внимание социалистът.

„Пътната карта е нещо, което се опитва да замаже по-големия проблем с това как вътре в ГЕРБ се бяха сбили две крила, които да строят „Турски поток“ с различни фирми. Това оскъпи проекта, забави го и доведе до едни 2,5 млрд. лв., които България трябваше да инвестира в тази тръба без от нея да влиза една молекула газ в страната“, обясни експертът.

По думите му, в резултат на този проект, както и на договора с „Боташ“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са доведени до границата на техническия фалит.

„Един много по-изгоден проект беше „Южен поток“, който нямаше да бъде изграден с български пари, приходите от него бяха гарантирани и транзитната цена беше много по-ниска от тази на „Турски поток“. Загубихме и 9  млрд. куб. м транзит за Турция, сега вече внасяме газ от Турция. И всичко това се дължи на една политика, която няма нищо общо с интересите на България. Тя може да е антируска, но това не я оправдава, че е и антибългарска. В определени случаи силно се притеснявам, че частният интерес на определи лица в управлението тогава, пък и сега, взе връх над националните интереси“, подчерта Таско Ерменков.

Той определи тезата, че „Турски поток“ е причината за началото на войната в Украйна като „наивна“, тъй като по него в момента се транзитира нищожно количество газ в сравнение с нуждите на Европа.

„Дали ще бъде съставено правителство зависи от това дали ГЕРБ са доволни от известното предимство, които им дават социологическите проучвания пред ПП-ДБ, или биха желали да „поудавят“ още малко своите некоалицонни партньори, за да им падне още повече рейтингът. Другият елемент е геополитическият – темата дали едни предсрочни избори в България няма да бъдат допълнително разклащане на стабилността на Европа“, коментира актуалната политическа обстановка Таско Ерменков.

И заяви позицията на БСП: „Крайно време да се сложи край на това профаниране на политиката в България и да се премине към избори, които може би ще дадат и малко по-нормален начин на развитие.“