Румен Гечев: Препоръките на МВФ съвпадат с дългогодишното искане на БСП за прогресивно данъчно облагане

Мар 16, 2024 Новини БСП в медиите 0 312

Решението на управляващите за АЕЦ „Козлодуй“ загробва българския народ, коментира народният представител

„Препоръките на Международния валутен фонд съвпадат едно към едно с това, което БСП от 10 години препоръчваме – въвеждане на прогресивно данъчно облагане, така че да се намали разликата между бедни и богати и да се осигурят повече средства за българския бюджет.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на Евроком.

Той посочи и други две съвпадения между препоръките на делегацията на МВФ, която посети българския парламент, и исканията на социалистите, а именно значително увеличаване на капиталовите разходи в държавния бюджет и постепенното отпадане на тавана за социалното осигуряване.

„Има и неща, с които не съм съгласен. Например, те направиха препоръка да се намали бюджетният дефицит с 1%, но аз им казах, че това е политика, която не се следва от нито една държава членка на еврозоната. И при положение че България е една от две-три страни от общо 27 в ЕС, която вече е стигнала равнището на Маастрихт от 3% дефицит, такова намаление би означавало намаляване на разходите с 2 млрд. лв., което няма как да не се отрази негативно на образованието, на здравеопазването“, посочи проф. Гечев. 

И допълни: „Изразих също мнението на БСП, че ние сме „за“ изпълнението на нашето задължение за влизане в еврозоната, но споделяме мнението на нобелови лауреати по икономика и на редица европейски анализатори, че България още не е готова и негативите ще бъдат по-големи от позитивите.“

Според него проблемът не е инфлацията, която действително е по-висока от страните членки на еврозоната, а това, че България има много ниска конкурентоспособност и силна зависимост от внос на основни групи стоки. 

„Трябва да изчакаме доближаване поне до средните показатели на страните от еврозоната, за да се надяваме не просто на участие, а на такова, което е полезно за България“, подчерта проф. Гечев.

По неговите думи българското правителство е подписало скандално споразумение със САЩ за строеж на новите реактори в АЕЦ „Козлодуй“, заради което иска да си измие ръцете с парламента.

„Подписва се договор със САЩ за забележете, канадската фирма „Уестингхаус“, без търг и конкуренция, който представлява празен чек – няма цена, няма компенсации, няма срокове на строителство, няма качествен контрол. Хвърляха се едни цени от 30 млрд., но крайната цена може да се окаже много по-висока. Управляващите взеха решение, което загробва българския народ“, обобщи народният представител от БСП.