Нинова пред президента: Изпраха Борисов, узакониха мафията и хвърлиха държавата в агония – изходът е избори

Мар 12, 2024 Новини БСП 0 363

12.02.2024

„Нашата позиция е ясна и категорична още от първия ден на съставянето на това правителство. Времето доказа тази позиция. А тя е, че това правителство и мнозинство са вредни за държавата. Агонията, в която вкараха държавата може да се прекрати само с предсрочни избори”. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на консултациите, свикани от президента днес. 

Тя посочи аргументите за тази позиция на социалистите: 

„Това правителство беше създадено порочно като предаде надеждите и очакванията на стотици хиляди хора за промяна на сегашния модел на управление.Това правителство и мнозинство, вместо да се борят с мафията и задкулисието – изпраха мафията и задкулисието. И ги узакониха. Корупцията вече се записва в законите”, заяви Нинова. 

Лидерът на БСП посочи още: „Самите приоритети на това правителство не са изпълнени:  Шенген по въздух и вода е унижение за България и ни поставя като второстепенна държава в ЕС. Това ни отдалечава в нашата европейска същност. Еврозона от 1 януари 2025 г. също се отдалечава като възможност, по признание на самите управляващи. Планът за възстановяване и устойчивост не е ревизиран и крие риск за енергийната стабилност на страната. Инфлацията не е намалена – както знаете, за миналата година, тя е 9.5 %. Това са техните приоритети, които не са придвижени”.

Корнелия Нинова бе категорична в позицията на социалистите: „9 месеца посветиха единствено на разпределение на постове и властовите позиции в страната. За сметка на това, големите проблеми, които стоят пред страната, не са дори и помислени да бъдат решени.”. 

Лидерът на БСП подчерта, че за социалистическата партия тези важни за хората въпроси са: демографска катастрофа, скъпо здравеопазване, ниско качество на образование. „Доходите на хората  – вече всеки десети работещ е работещ беден, цените тръгнаха нагоре, монополи, картели и икономически лобита изсмукват парите на хората, защото се чувстват безнаказани и безконтролни. Защото няма институции и държава, която да ги спре и защити хората”, посочи още тя.  

„Пренесоха властта в парламента – да, това е така, но убиха парламентаризма. Качеството на законите е под всякаква критика. Приемат се закони на две четения в едно заседание, променят се през ден закони – това е гаранция за несигурност и нестабилност. Никой не може да предвижда и да планира действията си – нито бизнесът, нито семействата”, заяви лидерът на БСП като подчерта: 

„Ако това продължи още 9 месеца – това означава още по-голяма несигурност и нестабилност, защото единствената им цел е да разпределят регулаторите, да овладеят съдебната система – ВСС, главният прокурор, Инспекторатът към ВСС. Но това гарантира на България и на българския народ несигурност, нестабилност и мафията и задкуллисието вече да заемат най-високите постове и да бъдат официализирани, да бъдат легитимните”, посочи Нинова. 

Тя заяви категоричната позиция на БСП: „За нас това е абсолютно неприемлимо. Ние вече 8-10 години се борим с това. Не можем да приемем, че се върна модела на управление на ГЕРБ и беше изпран Бойко Борисов. Нашата теза остава същата и непроменена: Предсрочни избори са изход от тази ситуация. Не виждаме възможност в това Народно събрание да бъде решена някаква друга конфигурация или поне заявявам, че ние няма да участваме в такива”, заяви Корнелия Нинова

По-късно, пред медиите лидерът на БСП отново заяви категоричната позиция на социалистите: 

„За  възможност в рамките на този парламент с други мандати, с друго мнозинство, още веднъж и пред вас, и пред президента потвърдихме, че ние в такъв вариант няма да участваме. Ясни и категорични сме - това мнозинство и този парламент са изчерпани, нещата може да се променят за доброто на България само с предсрочни избори. Няма новина за съдбата на третия мандат в парламента - не ни е питал директно и не сме отговаряли директно. Каквото чухте в публичната част, това стана и на закритата. Не е имало "ако ви го връча какво ще направите", отговори на въпросите Нинова.

По думите й се отива на предсрочни избори в много висока степен, защото сглобката не могат да се разберат как да си разделят държавата. „Наблюдавахме вчера консултациите. Разбрахме, че ГЕРБ искат още време, не видяхме увереност в ПП-ДБ да са се разбрали по някои от въпросите, като анализираме тези индиректни сигнали, смятаме, че няма да се стигне до разбирателство”. 

„Ние мислим, че по-добре е да има избори, защото следващите девет месеца България ще бъде подложена на същото това изпитание - само да се разпределят постове, да се овладява държавата, да се овладява съдебната система, да се препира Борисов, да се избелва мафията, да се връща модела на управление на ГЕРБ. Регулаторите са над 20, представете си всеки ден народът да гледа тези караници и скандали кой къде да се намести във властта и как да се упражнява властта. Вместо да се решават важните за хората приоритети. Вие в последните месеци чухте ли някакъв конструктивен разговор или решение най- вече - за здраве, за образование, за доходи? Не. Всичко е само овладяване на властта и избелване на мафията. Защо и е на България още девет месеца това? Съвсем да ги легитимираме, да ги сложим на върха на държавата, на всички постове в съдебната система и изпълнителната власт. Накъде отива страната?”, реагира Корнелия Нинова.

В отговор на въпрос как ще коментира отсъствието на Борисов и Пеевски от консултациите при държавния глава, Корнелия Нинова каза: „Вероятно е сигнал към президента.  Консултациите са при президента, той е домакин и за да не дойдат, това вероятно е някакъв сигнал към него. Питайте тях”, обърна се към медиите тя.

„Готвим се за избори. Във всеки случай ще имаме европейски избори, ако са две в едно, ще участваме и ще влезем в Парламента”, отговори лидерът на социалистите на въпросите за състава на следващото 50-то Народно събрание.