Сергей Станишев: За първи път след 20 години демокрация сме на път да загубим правото да избираме свободно

Окт 04, 2011 Новини БСП 0 1522

ПГКБ предлага пакет от мерки срещу социалната криза в България     За първи път след 20 години демокрация сме на път да загубим правото да избираме свободно и гласът ни да бъде отчетен честно

ПГКБ предлага пакет от мерки срещу социалната криза в България

 

 

За първи път след 20 години демокрация сме на път да загубим правото да избираме свободно и гласът ни да бъде отчетен честно. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той изтъкна, че този въпрос тревожи всички партии, с изключение на управляващите от ГЕРБ и Атака. „Има отстъпление от правата и свободите на гражданите. България се превръща в репресивна, авторитарна страна", предупреди Станишев. Той напомни, че цялата държава е впрегната в кампанията на ГЕРБ. Според лидера на БСП истинският проблем на предстоящите избори ще бъде купуването на гласове от ГЕРБ. „Ще направим всичко възможно да контролираме този процес с наши наблюдатели и застъпници, за да не им мине номерът за фалшификация на резултатите", категоричен беше Станишев.

Лидерът на БСП отново настоя управляващите да кажат каква е връзката между ГЕРБ и Кирил Рашков. Станишев отбеляза, че случаят „Катуница" е показателен за липсата на държавност и за отношението на правителството към въпроса за интеграцията на ромите. Той постави въпросът колко пъти Цветан Цветанов е събирал Съвета по етнически и демографски въпроси. Станишев напомни, че при предишното правителство се работеше за изработване на цялостна политика за интеграция на ромите. „Само такъв подход може да разкъса порочния кръг между бедност, безработица, престъпност", обясни лидерът на БСП. Той изтъкна, че по програмите за временна заетост имаше 88 000 работни места, сега са едва 18 000. Бездейства се и по Програмата за социално включване, която е за 80млн.лв. Програмата за ограмотяване на възрастни хора, планирана за около 100 000 души, вече две години не може да бъде стартирана от правителството.

Сергей Станишев отбеляза, че в навечерието на изборите, никога местното самоуправление не се е намирало в толкова тежка ситуация. Лидерът на БСП отбеляза, че задълженията на общините надхвърлят 200 млн.лв. Това според него е пряко следствие от политиката на ГЕРБ, които всяка година намаляват средствата за местната власт и прехвърлят отговорности от държавата към общините. Резултатът е тежка социална криза в редица общини - те са изправени пред фалит и нямат пари за основни социални дейности.

Михаил Миков отбеляза, че показателни за управлението на ГЕРБ са общини като Видин и Сливен, които са шампиони по задължения. За ежедневието на децата от видинските детски градини например това означава „ГЕРБ-аждийска диета" - само ориз и картофи. Микова, който е депутат от Видинския регион, сподели, че е изключена  водата в сградата на общината, а в три видински училища няма заплати. „Всички са увлечени в изборите и проблемите на хората остават отвъд африканските стандарти, които предоставя общината", възмути се Миков. Социалистите препоръчаха на премиера Борисов вместо да предлага на европейските страни да намаляват пенсии, да мисли и да работи за това как да нарастват пенсиите в България.

Депутатите от ПГКБ ще настояват в парламента да бъде изслушан финансовият министър Симеон Дянков за изпълнението на бюджета за настоящата година, тъй като социалистите имат основателни притеснения, че ще се наложи актуализация. БСП ще настоява и бюджетът за 2012г. да бъде внесен по- бързо в Народното събрание. От левицата са убедени, че така ще проличат обещанията на ГЕРБ, които нямат намерение да изпълнят.

Емилия Масларова представи законодателните проекти на ПГКБ с предложения за 2012г. в социалната сфера. От левицата предлагат детските добавки да бъдат обвързани с минималната работна заплата и да са 20% от нея. Друга идея на социалистите е обезщетенията на осигурените майки за отпуск за раждане и гледане на малко дете да са равни на минималната работна заплата. По- справедливо според БСП е потребителската такса за посещение при лекар за пенсионерите да бъде 1% от минималната пенсия. Масларова изрази възмущението си от разбирането на управляващите, че потребителската такса е за да се ограничават хората да ходят на лекар. Социалистите предлагат още максималният осигурителен доход да бъде увеличен на 2700лв. От левицата са категорични, че трябва да има и стимули за хората след пенсия да остават на пазара на труда. Масларова определи като бедствена ситуацията на пазара на труда.