Сергей Станишев: Ние единствени можем да върнем надеждата на хората

Окт 04, 2011 Новини БСП 0 1132

  Ивайло Калфин: Цялото чувство за несигурност в обществото няма нищо общо със захаросаната пропаганда, представяна по телевизията   „Срещу нас има безскрупулен и арогантен опонент, който ни превъзхожда по финансови ресурси, пиар, а и МВР е зад него

 

Ивайло Калфин: Цялото чувство за несигурност в обществото няма нищо общо със захаросаната пропаганда, представяна по телевизията

 

„Срещу нас има безскрупулен и арогантен опонент, който ни превъзхожда по финансови ресурси, пиар, а и МВР е зад него.  Но ние и единствено ние - българските социалисти, можем да спрем безумието в държавата и да върнем надеждата на хората. Това наистина е мисия, защото става въпрос за това - дали България ще има бъдеще или ще затъне в блато", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на срещата на столичните социалисти. Председателят на БСП, кандидатите за президент и вицепрезидент на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, кандидатът за кмет на столицата Георги Кадиев и председателят на ГС на БСП Румен Овчаров се изправиха пред столичния партиен актив днес.

Според Сергей Станишев в последните две седмици е станало ясно, че няма никаква борба с престъпността, защото случаят с Катуница е разголил всичко за действията на управляващите. „Кирил Рашков каза, че се е договорил да ви подкрепя, но не казва с кого. Е, кажете с кого. Затова ли го пазихте като зеницата на окото, че хората, отчаяни, излязоха да протестират?", попита Станишев.

Лидерът на БСП отбеляза, че хората в страната са изморени, а след 20 години какви ли не експерименти, които са се случили в България, БСП отново идва да оправя държавата. „Кого ли не опитваха като спасител различни партии, а след всеки спасител идвахме ние да оправяме държавата", сподели под аплодисментите на залата Станишев.

       Председателят на БСП акцентира на факта, че всеки кандидат, подкрепен от БСП, влиза в изборната борба с истинска кауза. „Няма нищо по-болно от това да видиш в очите на хората отчаяние, защото то е признак на огромна безнадеждност и загуба на вяра. Това виждах у тях преди няколко месеца", каза Станишев и допълни, че в последните седмици вижда реална промяна в погледите им.

Сергей Станишев сподели виждането си за страната, които са записани и в Конституцията ни - че България е демократична, социална и правова държава. „ГЕРБ обаче отиват към изборите с убедеността, че могат да фалшифицират и да ги спечелят служебно", отбеляза Станишев. „Понякога ми е жал за Росен Плевнелиев, той не е за президентската институция", сподели лидерът на БСП и допълни колко горд е от кандидатите на БСП за президент и вицепрезидент Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. Станишев сподели увереността си, че това са бъдещите президент и вицепрезидент на България.

„Цялото чувство за социална несигурност, което го има навсякъде- във всяко кътче на България, няма нищо общо със захаросаната пропаганда, представяна по телевизията", заяви кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин и допълни че някой иска българските граждани да живеят в  измислен свят, в сапунени сериали, в които всичко изглежда прекрасно, а не да се сещат, какво се случва в страната. „Да не се сещаме, че за две години има 170 000 души, които останаха без работа, да не се сещаме, че всеки трети млад човек е без работа по официална статистика, да не виждаме, че много млади хора отново, както след 90-те години търсят начин да имигрират от страната", добави още Калфин.

Кандидатът за президент на БСП  отбеляза, че е получил писмо от щаба на г-н Плевнелиев в отговор на отправената от него покана за дебат. „Писмото е пълно с правописни грешки. Това е ГЕРБ. Простотия! Друга дума няма", възмути се Калфин. Той цитира текста на писмото в което пише, че БСП и Ивайло Калфин създавали огледално де жа вю. „Какво е това огледално де жа вю?", попита Ивайло Калфин и допълни „Това е подходът на ГЕРБ. Нито думичка за хората". Калфин отбеляза, че точно мисълта за хората е водещото в едно управление. „Това е кауза. Това не е търсене на службица. Това е кауза. От едната страна едно самовлюбено управление, а от друга- хората с ежедневните им проблеми", отбеляза още Калфин.

Ивайло Калфин коментира, че правителството не си е поставило нито една национална цел. „Може ли национална цел да е цинизмът на премиера Бойко Борисов, който казва, че трябва да се построят магистрали, за да има пенсии за гражданите?", попита още Калфин. Според кандидата на БСП проблемите на хората не са на снимка,  а са реални. „В последните години се разтвори страшно много ножицата в България, между богати и много бедни. В същото време няма нито един социален въпрос на дневен ред в институциите", отбеляза Калфин и допълни: „Затова протестират хората, защото няма институции".

Кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев заяви: „Трябва да променим София, за да променим България. Крайно време е да направим пробив в София!" Той вижда битка до последната секунда и прогнозира: „Управляващите ще получат солиден шамар от обществото и БСП трябва да участва в него". Кадиев коментира, че нито един проблем в Столична община не е бил решен досега и единствено промяна на управлението на столицата би могла да промени ситуацията към по-добро. Георги Кадиев изброи редица ангажименти, за които би работил след като бъде избран за кмет на София. Сред тях са 30 000 нови работни места, 100 километра велоалеи, 100 нови превозни средства за градският транспорт и 12 000 нови места в детските градини.

Председателят на ГС на БСП в София Румен Овчаров отбеляза, че трябва да бъде спрян грабежът  в София. „Точно затова  София се нуждае от промяна. Промяна, която може да дойде само от БСП. Нашата надежда за София се казва Георги Кадиев, а за България Ивайло Калфин", заяви още Румен Овчаров пред множеството.

Стефан Данаилов развълнува събралите се социалисти с думите „Излиза една много съществена, особена думичка - кауза. Но тази кауза не е само моя, на Сергей, на Георги или на Ивайло. Тя трябва да бъде и ваша кауза!". Данаилов се обърна към социалистите с призива „Да се видим, да се усетим сърце до сърце. Тогава има смисъл. Тогава действително можем да очакваме победа". В края на обръщението си кандидатът за вицепрезидент на БСП сподели, каква трябва да бъде реакцията на БСП по отношение на управляващите „Чух думата плесник - такава тупаница трябва да им дадем, че да видим за какво става въпрос".