Корнелия Нинова: Денков спешно да обясни думите си за двустранно споразумение с Украйна

Фев 27, 2024 Новини БСП 0 407

27.02.2024 г.

„Внесохме спешно искане в Народното събрание за изслушване на премиера Денков заради изказването му, че България е готова да обсъжда двустранно споразумение за сигурност с Украйна.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг пред медии.

Тя посочи, че разчита тези негови думи като готовност да се предостави войска.

„Знаете, че в Париж президентът Макрон напарави изявление, че макар да не е постигнат консенсус сега и веднага, в бъдеще стои открит въпросът за предоставяне на жива сила по двустранни спразумения на държави членки на НАТО и ЕС и Украйна. Такава новина беше потвърдена и от премиера на Словакия г-н Фицо, който също каза, че такава тема се обсъжда и го побиват тръпки от документите, които чете”, каза Нинова. 

Лидерът на БСП настоя Денков и мнозинството, което крепи правителството, спешно да отговори утре в парламента от името на кой орган е упълномощен да прави такива изявления и какво има предвид.

„Призоваваме българските граждани и всички други опозиционни сили категорично да се противопоставим на каквото и да е дори евентуално решение за предоставяне на български войници на Украйна. За  нас това означава пряко въвличане на България във война”, каза още Нинова и допълни: „Помните, че преди година и половина предупреждавахме, че може да се стигне до момент на изпращане на войска. Тогава всички ни се нахвърлиха, че плашим хората. Ето, че този момент дойде.”