Овчаров за софийската организация: Стъпкаха надеждата на левите хора за алтернатива на управлението на ГЕРБ

Фев 27, 2024 Новини БСП в медиите 0 372

Изграждането на ядрените реактори на АЕЦ „Козлодуй” ще е най-голямото икономическо престъпление на България, прогнозира социалистът

„Аз гледам как Иван Таков ходи от телевизия на телевизия като Многострадална Геновева да се оплаква. Но неговият предшественик само преди 2 години беше снет от всички ръководни постове в партията затова, че 3-ма общински съветници на БСП по погрешка подкрепиха предишния председател на ГЕРБ Георги Георгиев при избора му за председател на СОС. Сега той имаше изрично решение на Националния съвет, което е задължително. Това е формалната страна”, посочи Румен Овчаров пред БНТ.

По думите му обаче истинското разочарование е дошло от друго: „БСП показа пример в София, по който може да тръгне възраждането в цялата партия  - ясни послания против сглобката,  алтернатива на 17-годишното управление на ГЕРБ в София, организация, около която може да се консолидира избирателят, човек, привличащ левите избиратели. И изведнъж, хоп, първо гласуват заедно ПП, заедно със сглобката и заедно срещу червените линии, които чертахме за Паметника на Съветската армия. После, за да стане ясна и цената, на която са се продали – отиват, гласуват и с ГЕРБ.”

„Роенете не от днес”, отговори на въпроса на водещата Овчаров, но добави категорично: „В крайна сметка трябва да разберем коя партия сме - дали сме партия на търговците, които са готови да се продадат за всеки пост, за всяко участие в борд или сме партия, която наистина изповядва идеалите на лявото движение, на социализма, на солидарността и работи за тях, а не само за личното щастие на един или двама човека.“

 „Няма никакви промени в напрежението в енергетиката. Има голямо говорене и доста неразумни, чисто волунтаристични решения, които едва ли ще доведат до някакъв реален резултат”.

Така Румен Овчаров отговори на въпроса 220 волта или повече е напрежението в енергетиката през последните дни покрай изграждането на ядрените реактори на „АЕЦ „Козлодуй”.

„Тази компания – „Хюндай”, къде точно е построила атомна централа? Никъде”, реагира бившият енергиен министър и изрази съмнение въобще, че по този начин може да се строи атомна централа.

Румен Овчаров се аргументира: „Обикновено се избира главен изпълнител на атомна централа, атомната централа все пак не е фабрика за мармалад. Избира се главен изпълнител, който доставя първо проекта, доставя технологията, вече заедно с главния изпълнител се прави проект. Главният изпълнител осигурява доставките на оборудването, контрола върху строителството, след това контрола върху въвеждането в експлоатация и впоследствие - контрола върху цялостната експлоатация”.

„Тези, за които управляващите говорят – „Уестингхаус”, „Хюндай” коя точно роля ще изпълнява от целия този процес”, попита Овчаров.

Той цитира данни, според които цената на ядрената централа в САЩ към момента е над 35 млрд. долара. Във Великобритания – ядрена централа, която е трябвало да бъде завършена преди 11 години, сега може би ще я въведат в експлоатация – е 35 милиарда. По оценката на  британските специалисти, ако сега трябва да я правят, ще струва 46 милиарда.

На въпроса на водещата откъде са получава тази разлика - 35 милиарда срещу 5 милиарда според управляващите, Румен Овчаров отговори: „5 милиарда ще струва, ако започнем да изграждаме АЕЦ „Белене”. Затова съм казвал - най-голямото икономическо престъпление на България ще е това”.

„Те лобират за компании, които никога не са изграждали атомни централи, лобират за парчета, опитват се да приберат някакви комисионни от нещо. Няма друга логика, за да се предлагат такива абсурдни неща”, коментира Румен Овчаров.

Нищо рязко няма – така бившият председател на столичните социалисти и член на НС на БСП репликира водещата за въпроса ѝ, че вчера „Позитано” 20 били взели много резки движения, особено за софийската организация.

В разговора за еврозоната Румен Овчаров не скри, че той е привърженик на влизането в еврозоната, но прогнозира: „С инфлацията едва ли ще се справим”.

Той обаче постави въпроса: „В Европа и еврозоната има държави с огромни вътрешни дългове, като Италия, Франция, Испания, Гърция. Виждам опасност да влезем в еврозоната и да се наложи да спасяваме страни, които посмъртно не можем да спасим”, заключи Румен Овчаров.