Кристиан Вигенин за общинските съветници на БСП в СОС: Прегърнаха се с ГЕРБ

Фев 26, 2024 Новини БСП в медиите 0 228

БСП е партия с принципи, идеи и политики – не го прекрачихме и този път, категоричен бе зам.-председателят на БСП

„Каквото и да се говори – имаше много остра реакция от немалка част от социалистите, след като общинските съветници подкрепиха председател, излъчен от ПП-ДБ, нарязали преди това Паметника на Съветската армия и после - прегърнали се с ГЕРБ, за да си поделят комисиите в СОС. Това решение беше в противоречие с решението на Националния съвет, в противоречие с принципната политика на партията да не се влиза в колаборация с ГЕРБ, където и да било. Предизвикаха остра реакция, на практика разделиха организацията. Нямаше как да стоим и просто да гледаме. И нямаше да стигнем до тази ситуация, ако не беше се случило това в ОбС на София”.

Това заяви зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин пред Nova news тази сутрин.

„Този въпрос на нас, БСП ли трябва да се задава или на тези, които създадоха тази невъзможност месеци наред да не може да се избере председател на ОбС и Столичният общински съвет да буксува”. Така Вигенин отговори на въпроса не е ли подкрепата на общинските съветници възможност СОС да заработи.

Кристиан Вигенин посочи: „Кметът на София е излъчен от „Продължаваме промяната” – Демократична България. Тази формация, заедно със „Спаси София”, има най-голямата група в ОбС. На национално равнище тази най-голяма група работи в една доста функционираща сглобка с ГЕРБ за подялба на интереси, средства и проекти. Същите тези от ПП направиха невъзможно каквото и да е сътрудничество, след като незаконно областният управител на София, излъчен от тях и избран на практика с подкрепата и на ГЕРБ, и на ПП, незаконно наряза Паметника на Съветската армия. И с това създаде тежък конфликт не само в София, но и в самия СОС. Общинските съветници от „БСП за България” само месец по-късно забравиха всичко това и без да поставят каквито и да е условия на ПП, първо избраха техния председател, а следобеда се прегърнаха с ГЕРБ и си поделиха председателските места в комисиите”, добави зам.-председателят на БСП.

„Нещо повече - уж щяхме да борим модела ГЕРБ, щяхме да борим корупцията, а се оказа, че председателят на антикорупционната комисия е от ГЕРБ. Когато това се случва, когато в местния парламент виждаме една колаборация, която си е чиста сглобка, подялба на председателски места между ГЕРБ, БСП и още една, две части от формации – как да го наречем? Нямаше как да оставим без последствие подобни принципни въпроси. Но аз съм доволен все пак, че не се стигна до изключвания – аз ценя част от тези хора, общинските съветници. Мисля си, че след всичко това и тази отчетно-изборна кампания, която предстои – нещата ще се понаместят”, коментира в студиото на Nova news Кристиан Вигенин.

„Чух Иван Таков да казва, че целта е да се ликвидира партията и случилото се вчера било поредната стъпка. Ако това е така – те имат всички възможности в момента да се постараят това да не се случи. Тъй като едно бързо провеждане, без особени сътресения, на очетно-изборните конференции ще направи, смятам, градската организация по-дейна за предстоящите европейски избори”, посочи социалистът.

По думите му не може да се говори по никакъв начин за служебно назначаване на ръководства. „Да, факт е ,че с решението на НС бяха прекратени мандатите както на градския председател Иван Таков, така и на всички председатели на районни организации, респ. на младежката структура, ветераните и т.н. Тук, аз лично бих се извинил на председателите на районни организации особено, защото прекратяването на техните мандати идва само няколко месеца преди изтичането на пълния им мандат. Но Уставът е такъв, нямаше как по друг начин да го направим”, коментира Вигенин.

По думите на зам.-председателя на БСП това, което предстои – от основните партийни организации да се излъчат нови делегати, да се направят районни конференции, нова градска конференция, което планираме да се случи преди края на април. „Така, че към края на април ще имаме ръководство, което се надявам амбицирано да се включи в европейските избори”, добави Вигенин.

В разговора за политическата ситуация в страната зам.-председателят на БСП посочи: „Ние поискахме избори две в едно. Не можем да живеем в тази политическа реалност, която ни сервират ежедневно управляващите от сглобката. Трета седмица по-концентрирано, защото през цялото управление е така, ни занимават с едни махленски коментари и обиди кой какво кафе пил и в чий скут, как трябва да си разделят постовете в регулаторите, как да си поделят съдебната власт. Това е толкова абсурдно и противно, че наистина е непоносимо. Според мен, и българските граждани са на етапа, в който демотивацията започва да се превръща в гняв. Защото, тези които не са гласували вероятно са го направили с очакването, че тези които гласуват ще изберат хора, които ще движат нещата. Но и тези, които гласуваха, за управляващата сглобка особено - като виждат какво се случва, какви грозни компромиси се направиха, за да съществуват тези хора във властта, и тази власт вместо да се използва за реализиране на политика, се използва за разпределение на интереси, пари и влияние – този гняв ще се изсипе много скоро. Предстоящите евроизбори са добра възможност да се направи една равносметка”, коментира Кристиан Вигенин.

Той призова за съдържателен дебат: „БСП вчера направихме една първоначална оценка на управлението в тези 9 месеца, която ще развием в следващите дни. Бяхме първите, които вчера приеха и проекта си за предизборна платформа за европейските избори, защото искаме в предстоящите заседания на нашите общински и районни организации да се говори за политика, за предстоящите перспективи, за това какво искаме през следващите 5 години – а не кой какво кафе къде пил”, заяви Вигенин.

По думите му винаги когато управлението буксува, трябва да се върви към избори. „Това управление буксува. След като това не дава резултат – трябва да опитаме още веднъж. Достатъчен време мина, дадохме им шанс – не виждам какво постигнаха” добави социалистът.

Зам.-председателят на БСП бе категоричен: „Имаме принципи, имаме политика – слагаме ги на масата и коментираме. Преди изборите, ако бяхте задали въпрос и на ПП и на ГЕРБ, и едните, и другите казваха – как никога с ПП, никога с ГЕРБ. Затова не можем да коментираме с кого и как. БСП преценява и своите, и чуждите и прави политика със своите и чуждите на база на принципи, идеи и политики. Никога не сме прекрачвали това и от тази гледна точка сме много предвидими. Така, че това, което сега подхвърлят и опитват да ни уязвят – няма как да се случи. Когато си наясно защо си в политиката – нещата изглеждат по различен начин”, заключи Кристиан Вигенин.