Анастасова към министър Илиев: Повече от 2 месеца питам за директор на спортно училище, който работи и като експерт в НС. Наскоро в училището му нахлу и родител с брадва – кога ще вземете мерки?

24.02.2024 г.

„В последните 2 месеца и половина Ви зададох два пъти въпрос относно работата на Борис Борисов като директор на СУ „Ген. Владимир Стойчев“ в София. В тях основно Ви питах за това кога г-н Борисов изпълнява задълженията си като директор, бидейки хем директор, хем експерт в Комисията по образованието и науката в Народното събрание. Обясних Ви, че този стремеж на г-н Борисов да работи по едно и също време и в едни и същи часове на две места не е нов. Същото се случи и в 44-ото НС и подобно на сегашния случай, договорът му в Народното събрание беше прекратен след мой въпрос.“ Така се обърна народният представител от „БСП за България“ Ирена Анастасова към министъра на младежта и спорта Димитър Илиев по време на парламентарен контрол. 

И допълни: „Към тези факти обаче, в последните две седмици се прибавиха силно притеснителни събития, които се случиха в спортното училище и които бяха отразени в националните медии. Това бяха нахлуването на родител с брадва в училището и протестите на родители заради, по техни думи, тормоз от страна на директора над децата им.“

Анастасова изтъкна, че не е изненадана от случилото се, като е било въпрос на време нещо подобно да се случи, когато не се знае кога точно този човек е в училището и изпълнява трудовите си задължения там. 

„Знам, че сте поискали писмени обяснения от г-н Борисов и сте го изслушали на 23 януари 2024 г. На 24 януари сте отправили запитване до председателя на Народното събрание с искане за предоставяне на допълнителна информация. Въпросът ми е, каква е позицията на Министерството на младежта и спорта по повод последните събития в училището и какво е окончателното Ви решение за неизпълнение на трудовите задължения на г-н Борисов като негов директор“, обърна се народният представител към министъра.

В отговора си министър Илиев уточни, че от началото на учебната година в Министерството на младежта и спорта са получени над 40 жалби, свързани с училището. Той увери, че Министерството ще ангажира дисциплинарна отговорност при безспорното установяване  на нарушаване на трудовата дисциплина от страна на директора и потвърди, че ще вземе решение по казуса след 10 март, когато изтича срокът за произнасяне на назначената проверка по последния сигнал.

„Съгласна съм, че винаги по един такъв въпрос има няколко страни и никога виновният не е само един. Но отговорност на директора е да може да се справя с такива ситуации. Аз съм убедена, че няма директор на българско училището, който да не е бил изправян пред такава ситуация. Личното ми мнение е, че г-н Борисов е с недостатъчен педагогически стаж. Явно е, че в училището липсва адекватен подход към децата. Учителският колектив и родителите са разделени, а работа на директора е да обединява и колектива, и съответно децата и техните родители“, подчерта Ирена Анастасова в дупликата си.