Сергей Станишев: Борисов и Цветанов да отговорят кой от ГЕРБ е разговарял с Кирил Рашков

Окт 02, 2011 Новини БСП 0 1018

Кой от ГЕРБ е разговарял с Кирил Рашков и това ли е причината да бездейства полицията

Кой от ГЕРБ е разговарял с Кирил Рашков и това ли е причината да бездейства полицията. На този въпрос председателят на НС на БСП Сергей Станишев настоя да отговорят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на предизборния им щаб Цветан Цветанов. В ефира на „Неделя 150" Станишев изрази съмнение, че управляващите се опитват да замажат ситуацията и че нещо се крие. „Никой не знае какво точно, но всички се досещаме - договорки за изборите между ГЕРБ и Кирил Рашков", отбеляза лидерът на БСП. Той изтъкна, че в продължение на седмица никой от правителството не дава отговор на важните въпроси около случилото се в Катуница и се прави опит да си избършат ръцете с полицаите. Станишев отбеляза, че Кирил Рашков се пази като зеницата на окото от държавата, под охрана на МВР. „Защо се пази? Може би има нещо да казва?", предположи лидерът на БСП. „До това нямаше да се стигне, ако полицията беше действала своевременно и беше задържала просто извършителя на това престъпление. Известно е, че той е влязъл в къщата на Кирил Рашков, само че някой е наредил на полицаите да не влизат и да не го обезпокояват", отбеляза Станишев. По думите му това е причината за протестите и хората справедливо се питат дали държавата може да ги защити, или сами трябва да се заемат с това.

„Не съм чувал, честно казано, по-голяма глупост - да кажеш, че това е криминален случай и че няма нищо политическо в него", коментира Станишев по повод призива на Бойко Борисов случаят Катуница да бъде забравен. „Как да забравим нещо, което разтърси България? Всички в България живеят в страх", заяви лидерът на БСП. Той беше категоричен, че въпросите за държавността и за етническия мир са политически, при това от най- високо ниво. Станишев изрази разочарование от слабо подготвените от управляващите материали за заседанието на КСНС. Това лидерът на БСП обясни с некомпетентност и опит да се замаже ситуацията.

„Ние в момента нямаме вътрешен министър. Поведението на господин Цветанов показва пълно безхаберие и пълна безотговорност", каза още Станишев. По думите му Цветанов не си изпълнява задълженията като вътрешен министър и има друго на ум - как да контролира вота, как да пазарува гласове, как да притиска хора, заради изборния резултат от ГЕРБ. „Трябва да си ходи на минутата", категоричен беше Станишев.