Атанас Зафиров: Сглобката буди дълбоко омерзение. Изходът е оставка и избори

Фев 22, 2024 Новини БСП в медиите 0 583

22.02.2024 г.

„Създаването на парламентарната комисия за Нотариуса показва едно пълно недоверие към съдебната власт, както и недоверие към изпълнителната власт, където функционират правоохранителните органи, които също явно са дълбоко замесени.” Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров пред БНР.

Той обърна внимание, че всичко това става на фона на широко прокламирана съдебна и конституционна реформа и говори за един тотален институционален колапс.

„Начинът, по който протече първото заседание, ми дава основание да смятам, че резултатът ще бъде формален. Важно е обаче тази информация да стигне до обществото. Ако не се стигне до тези, които са осигурявали чадър върху подобни престъпни групи, ефектът ще е никакъв”, посочи Зафиров.

По неговите думи комисията не е разследващ орган, а ефектът от работата ѝ би трябвало да бъде създаването на бъдещи законодателни промени.

„Най-вероятно Божанов е бил сътрудник на МВР, което му е позволявало абсолютно необезпокоявано да извършва своята престъпна дейност, включително да се среща абсолютно легално с представители на МВР. Това е един системен проблем, на който трябва да се намери законодателно решение”, даде пример социалистът.

Зафиров посочи още, че в изтеклия в медиите доклад, освен интересни имена, фигурира и много интересна схема, по която с пари от престъпна дейност се финансират различни медии, в които се качва очерняща информация за определени хора, по която прокуратурата се самосезира и започва натиск върху тези хора.

„Трябва да се вземат законодателни мерки, които да не позволяват подобен тип "медии“ да функционират”, подчерта народният представител от БСП.

Според него разпределянето на местата в регулаторните органи може да се окаже препъникамъкът в сглобката.

„Виждате какъв е ефектът – едно дълбоко омерзение и сриване на малкото останало доверие в политическата система. Най-добрият изход от тази ситуация е оставка и бързи преждевременни парламентарни избори. Виждам събуждане в обществото. Създава се една обществена непоносимост към подобен тип правене на политика и има едно отрезвяване от поредните месии”, коментира Атанас Зафиров.