Иван Иванов: Ако не се стигне до политическите поръчители зад Нотариуса и Пепи Еврото – ефектът ще е никакъв

Фев 21, 2024 Новини БСП в медиите 0 287

Прокуратура, която оневини Борисов за „Барселонагейт” и „Чекмеджегейт” и Петков за декларацията за гражданство, поставя под съмнение ефективността на работата ѝ – дано не заметат следите и този път, каза депутатът от БСП

„БСП ще излезем с официалната позиция за сливането в една мегаагенция на НАП и Агенция „Митници”, след като се запознаем с всички мотиви, факти и обстоятелства, които изложи финансовият министър.  Но моето лично мнение е, че това е един изключително рисков ход - ако не се направят точните разчети, ако няма точни и ясни прогнози за ефекта от подобно сливане, опасността държавата да бъде поставена под риск по отношение на събиране на приходите е доста голяма”. Това заяви народният представител от „БСП за България” Иван Иванов пред NOVA News.

„Според нас е по-важен въпросът какъв ще бъде резултатът от работата на тази комисия, не кога ще е следващото заседание”, отговори на въпрос относно временната парламентарна комисия за Нотариуса. Иван Иванов бе категоричен, че трябва да се стигне до поръчителите - до тези политически фигури, които са облагодетелствани от подобни кръгове.

По думите му никой вече няма съмнения, че са функционирали не един или два такива кръга и все повече са въпросите дали още функционират такива задкулисни кръгове в съдебната система.

„Ако не се стигне до тези, които са давали заповедите и са осигурявали чадър над подобни групи, ефектът ще бъде никакъв. Колкото и комисии да се направят, това ще бъде без никакво значение. Защото виждаме как започват да изплуват факти и обстоятелства, които са били прикривани, един знаел – друг не знаел. Въпросът е до каква степен висши представители на властта са били обвързани както със случая на Нотариуса, така и с Петър Петров-Еврото, защото, оказва се, че те имат връзка”, коментира Иван Иванов.

В отговор на въпрос на водещата кои трябва да бъдат викани във временната комисия, народният представител от БСП посочи: „Прекаленото изслушване на лица със сигурност ще затрудни работата на комисията. Те трябва да бъдат много добре филтрирани като хората, които ще дадат достоверна информация. Все пак, една парламентарна комисия не е разследващ орган. Тя може да даде необходимите заключения по отношение на бъдещи законодателни промени или да предаде данни, факти и обстоятелства, с които се е сдобила, на прокуратурата”.  

Иван Иванов подчерта: „Притеснително е обаче, че определени дела вече са прекратени, че не се работи по тях, че очевидно видими данни за престъпление прокуратурата е преценила, че не са. Аз вече няколко пъти съм го казвал, ще го повторя и сега – една прокуратура, която оневини г-н Борисов за „Барселонагейт” и „Чекмеджегейт”, която оневини г-н Петков за  декларацията с двойното гражданство – да ни се представя, че може да доведе нещата до успешен край, е спорно и това до голяма степен поставя под съмнение ефективността на работата на тази институция. Така че искрено се надявам работата на комисията да не бъде поредното замитане под килима на тази неприятна история, криминална по своята същност и показваща дълбочината, в която е проникнало политическото влияние в съдебната власт”, заяви народният представител от „БСП за България”.

„Информация под предлог, че е следствена тайна се отказва постоянно, не само в тази комисия. Опасенията ми са, че ще бъде прикрита доста информация, виждате, че тези обвинения, които се прехвърлят между бившия вътрешен министър и настоящия вътрешен министър -  изобщо тази каша, която става все по-гъста и лепкава, цапа най-вече управляващите и те трябва да дадат отговори на тези въпроси. Ако има предложения за законодателни промени и те са добре обосновани, така че да бъде разкрита обективната истина, да се стигне до политическите поръчители над тези кръгове, това би бил добър ход”, коментира още Иванов.

По въпроса за меморандума социалистът посочи: „Отстрани това изглежда като един евтин пазарлък за постове, власт и пари. Една игра за пред публиката, за да могат да си разпределят порциите във властта.”