Валери Митов: Райският газ да влезе в списъка на наркотичните вещества

Фев 21, 2024 Новини БСП в медиите 0 257

Във Великобритания разпространението му се наказва с до 2 г. затвор, редица европейски държави ограничават употребата му

Заради продължаващия проблем с употребата на райски газ сред младежите народни представители от „БСП за България“ излизат с инициатива това вещество да бъде приравнено на наркотиците.

„От миналата година задавам въпроси към здравните министри относно употребата на райски газ и контрола върху нея. Първите ми въпроси бяха свързани с област Габрово - оказа се, че от над 200 проверки, няма нито едно хванато нарушение в нощните заведения. След което попитах за цялата страна. И стана ясно, че от хиляди направени проверки, има само девет констатирани нарушения“, каза пред „Телеграф“ депутатът от БСП Валери Митов. 

Сега той е задал нов въпрос към здравния министър Христо Хинков дали райският газ може да се включи  в списъка на наркотичните вещества и по този начин свободната му продажба да бъде забранена, а разпространението му да се преследва по Наказателния кодекс.

„Нашето предложение, което инициираме към министъра на здравеопазването, който е и председател на Националния съвет по наркотичните вещества, е райският газ да влезе в списък III - на рисковите вещества, по наредбата за реда на класифициране на растения и вещества като наркотични. По този начин на него ще се гледа като на наркотично вещество“, обясни Митов.

Той даде като пример Великобритания, където миналата година бе прието райският газ да влезе в техния списък на наркотичните вещества и разпространението му да се наказва с до 2 г. затвор. Ограничения за употребата на диазотен оксид има и в много други държави като Нидерландия, Франция, Дания и Ирландия.

„Ако включването му в списъка на наркотичните вещества е в противоречие с европейското законодателство, може би трябва да измислим друг вариант, но истината е, че трябва да направим всичко възможно да се спре употребата на райски газ“, заяви Валери Митов.