Таско Ерменков: Дано съветниците от БСП да осъзнаят, че председателските места в комисиите значат много по-малко от доверието на софиянци

Фев 21, 2024 Новини БСП в медиите 0 342

Съвсем не е сигурно, че 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъдат изградени, подчерта енергийният експерт от БСП

„Управляващите се надцакват с обвинения кой е по-антируски настроен и започват със спекулации дали са дали 10 млрд. лв. на „Лукойл“ или не. Но всичко това, което се говори в момента, е шум, за да се скрият едни по-тежки проблеми в енергетиката.“ Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него това, че България вече е започнала да внася електроенергия, вместо да изнася, означава провал в политиката по отношение на енергетиката. Ерменков изтъкна, че за това е допринесъл и служебният кабинет с подписването на договора с „Боташ“.

„По-неизгоден договор от този с турците не може да се подпише – в пика на цените, с условия, които не могат да бъдат променени и с допускане на „Боташ“ да управлява цялата българска газова система. Това беше договорено с прякото участие на президента и с подписите на служебния министър на енергетиката и управителя на „Булгаргаз““, посочи той.

И допълни: „Няма пилот в самолета и всичко това, което се случва в енергетиката, е доказателство за това. Имаме спорадични движения в някаква посока, които почти винаги са в противовес на нормалните процеси, които би трябвало да има в една енергийна политика и една енергийна стратегия, която продължаваме да нямаме.“

Ерменков подчерта, че съвсем не е сигурно, че 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъдат изградени по начина, по който са договорени.

„Парламентът, който би трябвало да се занимава със законодателна дейност, се занимава с търговска дейност и определя параметри и модели на ядрени реактори. И оттук следват проблеми, които не знам как ще бъдат решавани. Защото, когато започваш да ги изграждаш, ще трябва да вземаш банково финансиране, а то се дава след направена проверка дали на конкурентна основа е избрана технологията. И когато тази проверка не излезе, се пита как банката ще те финансира“, обясни Таско Ерменков.

„В една демократична партия трябва да има единодействие и единомислие. Когато Националният съвет на БСП вземе решение, то се отнася за всички органи и членове и трябва да бъде изпълнявано. Ако някой не е съгласен, има право да го обжалва. Ние взехме решение да не се участва в мнозинства при гласуване на друг председател на СОС, а да се гласува за нашата кандидатура. Това решение не беше обжалвано от Градския съвет на БСП-София, напротив – Националният съвет потвърди тяхно решение в тази посока“, коментира Ерменков относно ситуацията със столичните общински съветници на БСП.

По думите му другата страна на проблема е, че след като 46 000 души са гласували за това да разграждат модела на ГЕРБ в управлението на Столична община, накрая са гласували заедно с ГЕРБ.

„Много се надявам, че след всички реакции, които дойдоха от цялата страна, в четвъртък на поправителното гласуване, което им предстои, тези 7 общински съветници ще осъзнаят, че председателските места в комисиите значат много по-малко, отколкото доверието, с което са гласували за тях софиянци“, каза още по темата Ерменков.